Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе среща по проблемите на ранните бременности и бракове с малолетни момичета

04 септември 2023 13:47, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 292
срещата днес

Областният управител Марин Христов проведе работна среща с Нейля Мурад – началник отдел „Мониторинг и контрол – южен“ към Държавна агенция за закрила на детето и главните експерти от отдела Радостина Димова и Христо Спасов. Срещата беше инициирана от представителите на отдел „Мониторинг и контрол – южен“ като повод за провеждането и беше обсъждане организирането на междуинституционални срещи за дискутиране и набелязване на мерки и дейности за ограничаване на тенденцията за раждане на деца от малолетни и непълнолетни момичета от община Сливен.

 

Г-жа Мурад обясни, че видно от направените анализи, на територията на сливенска община продължава да има голяма концентрация на малолетни и непълнолетни момичета, които раждат деца и живеят в съжителство или брак от ранна възраст. За обсъждане на проблема и търсене на работещи решения представителите на Държавна агенция за закрила на детето предвиждат провеждане на междуинституционални срещи, като целта е да се обединят усилията на всички заинтересовани страни.

 

През последните 10 години Сливенска област запазва челно място по абсолютен брой деца родени от малолетни и непълнолетни майки като средната възраст за раждане на дете е между 12 и 18 години като висока степен от децата се раждат извън брак.

 

Областният управител Марин Христов изрази готовност за съдействие и подкрепа и обясни, че проблемът е изключително сериозен и е важно да се прилага дългосрочна програма и план за действие, чрез които да се работи за ограничаване на тази неблагоприятна тенденция. Той отчете важността да се работи с родителите и техните децата „на терен“ от най-ранна възраст, както и да се ангажира подкрепа от религиозните институции, медиатори, организации и успели хора от общността, за да се постигне промяна в мисленето и нагласите. Според него липсата на предприети конкретни мерки, образование и информираност сред малцинствата е проблем, който се отразява пряко и на пазара на труда поради факта, че огромен процент от родителите са и неграмотни. Той се ангажира също да бъдат проведени в близко бъдеще няколко срещи с представители на държавни и местни институции с цел по-добро сътрудничество и откриване на ефективни решения за овладяването на проблема „Деца раждат деца“.

На провелата се среща и двете страни бяха единодушни, че една съвместна и добре координирана бъдеща работа между всички ще доведе до бързото решаване на този проблем.

Снимки

срещата днес