Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За десета година Сливенският филиал на МУ – Варна посрещна първокурсници

11 септември 2023 13:01, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 1447
мед-1

Сливенският филиал на Медицински университет – Варна откри академичната година и тържествено посрещна новия випуск на 11 септември. Клетва на първокурсника положиха 30 студенти от специалността „Медицинска сестра“ и 15 – от специалността „Акушерка“. Тази есен празникът бе специален, защото филиалът чества 10 години от своето създаване. Директорът проф. д-р на науките Иван Александров поздрави студентите от името на Ректора на университета. Той ги увери, че ще бъдат обучавани в модерно учебно заведение с високи стандарти, отлични преподаватели и благодари на институциите в Сливен за оказваната подкрепа.

„Щастлив съм, че вървите по пътя на висшето образование. Сьс сигурност това е най-добрата инвестиция във вашето развитие“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев в обръщение към първокурсниците. Той подчерта, че с дипломата си от МУ – Варна бъдещите медицински сестри и акушерки могат да работят навсякъде по света. Но изрази увереност, че мнозина от тях ще предпочетат да останат в Сливен. „Ще се борим за всеки един от вас да се реализира тук. Вашето образование е една от дейностите с най-висока добавена стойност“, каза Радев и допълни, че за общината е особено важно да има подходящи условия за специалистите с такава квалификация, за да останат в местното здравеопазване.

Гости на празника бяха още преподавателите във филиала, областният управител Маринчо Христов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, ръководителите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ – Сливен към ВМА, МБАЛ „Хаджи Димитър“, РЗИ, представители на РУО, много близки на студентите.

Новата академична година започва веднага. „Още в сряда започваме да се изпитваме“, пошегува се директорът проф. Александров и по традиция плисна менче с вода за сполука на първокурсниците.

В момента в Сливенския филиал се обучават още 119 студенти, от втори до четвърти курс. Сред тях има и четирима мъже в специалността „Медицинска сестра“, двама от които са първокурсници.

Филиалът в Града под Сините камъни бе създаден с решение на НС от 30 януари 2013 г., а в края на септември с.г. започна първата академична година. От разкриването му досега Община Сливен оказва съдействие и подкрепа на учебното заведение, според правомощията и възможностите си. Трудовите възнаграждения на специалистите по здравни грижи в общинското здравеопазване бяха завишени. Предстои сключването на нов КТД от кмета Радев и синдикатите.

Снимки

мед-2мед-3мед-4мед-5мед-6мед-7мед-8мед-9