Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над двеста души ще участват в VII-я Средновековен събор „Помни славата – Туида 2023“ край Сливен

12 септември 2023 11:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 490
Над двеста души ще участват в VII-я Средновековен събор „Помни славата – Туида 2023“ край Сливен

Над двеста души ще участват в VII-я Средновековен събор „Помни славата – Туида 2023“ край Сливен, съобщиха организаторите от Община Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“.

 

Съборът ще се състои от 6 до 8 октомври зад древните зидове на Крепост Туида. Участниците ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство. Посетителите ще могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежковъоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и много други ще изпълнят фестивалните дни.

 

Средновековен събор „Помни славата“ се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция - Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в Деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски).

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: община Сливен