Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За какво да внимаваме при покупка на завеси

19 септември 2023 14:11, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 8 месеца, брой четения: 437
За какво да внимаваме при покупка на завеси

Подбора на пердета и завеси изглежда лесен, но ако се търси ефективност и изпипан резултат от поставянето им, трябва да се обърне внимание на техните характеристики.

С помощта на специалистите в продажбата на красиви завеси от Къртънс България ще разгледаме как да изберем подходящи, обръщайки внимание на тяхната материя, методът за правилно взимане на размер и дали завесата да е от една или две части.

 

Материята

Когато се прави избор на нова завеса едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание, е нейната материя. Както при дрехите, така и при тези елементи за окачване, платът, от който са изработени, може да повлияе на функциите им. Много хора пропускат този фактор, търсейки най-ниската цена за пердетата и завесите, които искат да поставят.

Направените от полиестер са сред най-евтините, които могат да бъдат намерени на пазара. Това е изкуствена материя, която е лесна за поддържане и не се мачкат лесно. Тези характеристики на синтетичните завеси ги прави подходящи за поставяне в кухнята, където отделените миризми при готвене могат да бъдат попити от нея.

Памучните пердета са направени от мека и дишаща естествена материя. Когато са спуснати при отворен прозорец през горещите летни дни, те спират притока на естествена светлина в помещението, но не и този на въздух, което позволява стаята да се проветрява, докато осигурява изолация от високите температури. Препоръчват се за помещения в които се прекарва повече време като всекидневната и спалнята.

Ленените завеси, също направени от естествен плат, придават модерен стил на помещението в което са окачени. Те се използват повече с цел декорация отколкото за спиране на светлината, но плътността им може да осигури уединение, когато бъдат спуснати. Изтънчеността им ги прави подходящи за често посещавани от гости стаи като трапезарията и всекидневната.

Копринените завеси са меки и създават усещането за лукс и романтика. Когато се чистят, трябва да се перат внимателно, заради деликатността на плата, от който са направени. Те са много плътни, което ги прави подходящи за спални, в които ще придадат уединение и ще допълнят стаята с романтична нотка.

 

Размерът

Мярката на завесата е от голямо значение, когато се прави заявка. Тя трябва да бъдат внимателно взета, защото това ще се отрази както на визията, която е планирана, така и на цената им.

Ширината на пердетата зависи от тази на прозорците, на които ще бъдат окачени. Когато се измерват, трябва да се добавят 15-20см от двете му страни, за да се получи подходящият размер за завесата. Тези допълнителни сантиметри са нужни за свободното й движение. Също така ще осигури плътно закриване на прозореца, което ще предостави пълно уединение в стаята.

Височината на пердето зависи от това докъде е планирано да виси. То може да е спуснато до земята или до нивото на прозореца. За по-късият вариант се препоръчва измерване от нивото на тавана до най-ниската част на прозореца и да се добавят 10см. Тази дължина е подходяща за остъкления пред които има поставена мебел и не позволява на завесата да виси свободно до земята. При взето решение пердето да е спуснато до пода има два варианта. Единият е то да е по-късо и да виси свободно, без да се опира в земята. В такъв случай се измерва разстоянието от тавана до пода и се изваждат 2см. Някои хора предпочитат да създадат допълнителни гънки в най-долната част. За постигането на този ефект трябва да се добавят 5-10см от измереното отстояние от тавана до пода.

 

Една или две части

Завесите от една част е съставена от едно цяло парче плат, което покрива прозореца по цялата му ширина. Те са лесни за поставяне и са подходящи за малки прозорци.

Моделите от две части са съставени от две парчета, които са поставени в противоположните краища на корниза. Те са по-трудни за окачване в сравнение с единичните. Предпочитани са за по-големи прозорци, защото осигуряват по-доброто им покриване, съответно и изолация от светлина и външни любопитни погледи. Те могат да бъдат стилно допълнение към интериора, когато бъдат прибрани с помощта на колан.

 

Когато се подбират нови завеси, е важно да се обърне внимание на материята от която са направени, за да е сигурно, че е подходяща за стаята в която ще бъдат поставени. Тяхната ширина и височина, трябва да покрие целия прозорец и да е на желаното отстояние от пода.