Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С откриване на реновираната сграда на инфекциозното отделение бе отбелязана стогодишнината на Военната болница в Сливен

21 септември 2023 09:22, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 297
Снимка: Областна администрация

С откриване на реновираната сграда на Отделението по инфекциозни болести бе отбелязана стогодишнината на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Сливен към Военномедицинската академия (ВМА). Това съобщиха от областната администрация.

 

На тържествената церемония, започнала с тържествен водосвет, присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, областният управител Маринчо Христов, представители на ръководството на ВМА, чуждестранни военни аташета, ръководства на болнични заведения.

 

„Вече един век лечебното заведение пази традициите и професионализма в лечението на всички, потърсили помощ, без значение дали са военнослужещи или цивилни граждани. Изказвам своята признателност и благодарност към Вас, които сте избрали да се грижите и опазвате най-ценното богатство - нашето здраве и да воювате ежедневно с всяка болест", каза Маринчо Христов в приветственото си слово към болницата и нейното ръководство в лицето на полковник д-р Илиян Комитов.

 

Ремонтът на инфекциозното отделение започна през 2021 година. Предвиден бе ремонт на вътрешните помещения, поставяне на външен асансьор, изграждане на 11 болнични стаи с 34 легла, включително и за интензивно лечение, както и манипулационна и лекарски кабинети.

 

Военната болница в Сливен е наследник на създадената още през 1892 г. III-та балканска дивизионна болница. По силата на Ньойския договор от 1921 г. е закрита, но само две години по-късно е възродена. Разположението ѝ е ключово – от гледна точка на полигона „Ново село”, авиобазата в Безмер и пристанище Бургас, се посочва на сайта на ВМА.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Областна администрация