Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Споразумение по концепцията за детско здравеопазване подписаха Община Сливен и областната болница

21 септември 2023 15:38, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 249
д-р Васислав Петров и кметът Стефан Радев

Споразумение между Община Сливен и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ подписаха днес кметът Стефан Радев и д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на болницата. Документът се отнася за дейностите, които ще бъдат извършвани по линия на партньорството с Община Бургас в Концепцията „Интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен регион“. Част от обектите включват ремонт и закупуване на апаратура на две от отделенията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Детско отделение и Отделението по неонатология. Ще бъдат закупени и две линейки за детска спешна помощ. Освен ремонтът и оборудването в Детско отделение, се предвижда обособяване и на Център за телемедицина и обучение на кадри.

 

Останалите обекти от Сливен, включени в Концепцията, са Диагностично – консултативен център 1“ (ДКЦ 1), „Диагностично – консултативен център 2“ (ДКЦ 2), „Дентален център – 1 Сливен“. За тях се предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на електрически инсталации, вътрешен ремонт на помещения и общи части, закупуване на медицинска апаратура и др.

Важна част от Концепцията са ремонти и оборудване на 16 здравни служби в населените места, основен ремонт на общински пътища, довеждащи до здравните служби в някои от селата, закупуване на техника за здравните кабинети в училища и детски градини и др.

 

В Концепцията за интегрирана териториална инвестиция „Интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен регион“ са включени 18 общини от четирите области на Югоизточния регион – Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, с водещ партньор Община Бургас, което представлява 51% от всички 33 общини, включени в 4-те области. Предстои Концепцията да бъде представена в рамките на процедурата Концепции за ИТИ по програма „Развитие на регионите 2021 –2027 г. и ще се конкурира с останалите от Югоизточен район за финансиране.

В различните общини се предвижда създаване на кабинети „Здраве и спорт“ в училища и детски градини, оптимизиране на структурата и дейността на съществуващи медицински центрове или ДКЦ-та и изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Общите мерки в Концепцията, заложени за цялостно подобряване на здравния статус на децата и младежите в Югоизточния регион, включват още изграждане на Център за профилактика и промоция на здравето и реализиране на Програми за профилактика на значими детски заболявания, изграждане на Център за координация и здравни консултации. В Концепцията е включено и използване на възможностите на телемедицината и консултация със специалисти от Детската болница и от други лечебни заведения.

 

Снимки

д-р Васислав Петров и кметът Стефан Радев