Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба на документи от личния архив на Цончо Родев е подредена в зала "Сливен"

21 септември 2023 15:37, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 375
Изложба на документи от личния архив на Цончо Родев е подредена в зала

Изложба на документи от личния архив на Цончо Родев е подредена в зала "Сливен", съобщиха авторите на изложбата от библиотека "Зора". Тя е част от представянето на първата книга от трилогията на Цончо Родев за Сливен - "Тътени", което започва днес. Както БТА писа, Община Сливен преиздаде първата книга от трилогията „Тътени“, „Бурята“, „И стана ден“, свързани с миналото на Сливен с голяма историческа достоверност.

 

Библиотеката получи този архив като дарение от съпругата на писателя Надежда Родева на 24 октомври 2014 година, припомнят от културната институция. Дарителският жест е адресиран точно към библиотеката, където Родев получава добри условия за работа и достъп до ценни източници на информация.

 

В своето творчество Родев строго се придържа към документалните източници, поради което архивът му е плод на дългогодишен и огромен по обем проучвателски труд – исторически съчинения, мемоари, ръкописи, автентични разкази на хора, лични впечатления от местности и селища. Поддържал е богата кореспонденция с архиви, библиотеки, музейни специалисти, историци и общественици. В богатия архив на писателя особен интерес представляват картотеката на турските думи, употребявани в бита на хората по онова време, три подробни карти - на Сливенския регион, на Сливенския Балкан и на град Сливен със старите названия на обектите, както и множество писма, свидетелстващи за пътя, изминат от автора, докато стане реалност сливенската трилогия и попадне в ръцете на читателя. Могат да се видят и снимки от личния му албум.

 

Изложбата и новото издание на книгата са част от програмата по отбелязване на 22 септември – Деня на независимостта на България в Сливен.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Библиотека "Зора"