Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на БАБХ и сдружение "За достъпна и качествена храна" обсъдиха бъдещо сътрудничество при анализирането на храни

26 септември 2023 16:59, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 7 месеца, брой четения: 290
МЗХ

По инициатива на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински се срещна с председателя на сдружение „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев. В срещата, която се проведе по повод направено проучване от сдружението на млечни продукти на български производители, участва и ресорният заместник изпълнителен директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

По време на срещата д-р Патарински обърна внимание, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

„Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, БАБХ ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод“, обясни д-р Патарински.

„БАБХ е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите“, заяви д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова разясни, че при извършвания официален контрол БАБХ проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „БАБХ и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.

 

 

Снимки

срещата днес

Файлове

МЗХ [84.3KB]

Microsoft Word Open XML Document