» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Под егидата на областния управител ще реализира проект „ Хранителна банка" на БЧК в Сливен

05 April 2011 16:50,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1336
снимка

Под егидата на областния управител на Сливен г-н Марин Кавръков в навечерието на Великден Областната организация на Българския червен кръст в Сливен започва реализирането на проект „ Хранителна банка".

Това е една нова нова форма за подпомагане на уязвими групи от населението - чрез стимулиране на дарителството в общността. Първата кампания, която БЧК в Сливен организира, е за подкрепа на самотни стари хора, с много ниски доходи и с проблеми в обслужването си.

Списъкът на нуждаещите се ще бъде определен от комисия, в която ще бъдат включени представители на БЧК, агенцията "Социално подпомагане", неправителствени организации, местната власт и бизнеса.

Комисията ще подготви критерии за подбор на подпомаганите лица по възраст, доход, заболявания, допълнителна уязвимост и други, както и ще се съобрази със събраните хранителни продукти.

Моделът "Хранителна банка" възниква в България преди повече от пет години по програма с активно участие на общността на Американския Червен кръст (АЧК) и Българския Червен кръст (БЧК), финансирана от Департамента по земеделие на САЩ и Американския Червен кръст. Развитието на модела за устойчиви общински хранителни банки, на базата на мобилизиране на местни ресурси и активно партниране, е подпомогнат методически от екипа на АЧК в България, сега работещ като екип на ФОРА - Фондация за общностно развитие.

Успехът на начинанието зависи изключително от отзивчивостта и дарителството на местната общност в лицето на местната власт, търговските вериги и магазините за хранителни стоки, бизнесмените от останалите сектори, неправителствените организации, гражданите и младите хора в училищата.

За големия празник за всички - Великиден, нека отворим душите и сърцата си за милосърдие и да доставим радост и подкрепа за изпадналите в нужда.