» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Музикално–поетична вечер „С криле на птица“ в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен

02 October 2023 14:02, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 4 months ago, number of readings: 340
Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен

На 2 октомври /понеделник/ 2023г., от 17:00 ч. в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен ще се проведе музикално-поетична вечер под надслов "С криле на птица" посветена на Световния ден на музиката и поезията.

В България 1 октомври е официален Празник на българските певци и музиканти. Обявен е през 1980г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел. Живял през 14 век., той е известен като църковен певец и композитор. Наречен още ,,Ангелогласният,, заради изключителния му певчески талант.

Същата дата – 1 октомври, е приета, от ЮНЕСКО, но едва през 1999 г. – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив читател и всеки жив поет.” Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и както пише в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия”.

В програмата на вечерта ще вземат участие известни сливенски поети, които ще представят пред публиката своята поезия, както и поезията на свои любими автори.

Специалното участие в програмата ще вземат флейтистката Рая Радушева от Симфоничен оркестър – Сливен и китаристката Ема Пламенова от класа по китара на Найден Дойнов.