Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Средновековният събор „Помни славата“ в Сливен се завръща на 6 октомври

03 октомври 2023 12:35, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 322
Tuida

„Помни славата“! Под това име Община Сливен за седма поредна година организира събора, посветен на античното и средновековно минало в региона. Провеждането му се превърна в традиция, която се посвещава на празника на Сливен – Димитровден.

Тази година форумът ще се проведе от 6 до 8 октомври в Късноантична и средновековна крепост „Туида“. Началото официално ще бъде дадено пред сградата на Община Сливен на 6 октомври, петък от 17 ч. То ще бъде съпроводено от шествие на участниците по централната улица на града. Средновековните дни продължават на 7 и 8 октомври, вече зад крепостните зидове на „Туида“. Те ще предложат на посетителите куп изненади от славните дни на миналото, исторически войнски турнир, а също и състезание по традиционна стрелба с лък. В средновековното укрепление ще могат да се видят походни жилища, полеви кухни, занаяти, игри и много други възстановки.

Вечерната програма на сцената в „Туида“ ще започне в 19.30 ч. с историческия спектакъл „Заветът на Кубрат“. Тя ще продължи с вдъхновяващи изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“. Вечерта ще завърши с огнено представление.

Община Сливен кани жителите и гости на един от най–зрелищните средновековни форуми, който обединява няколко епохи, различни култури и много хора от страната и Европа.

Снимки

TuidaTuidaTuida