Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зам.кметът Пепа Чиликова откри специализирано обучение за полицаи и социални работници

13 октомври 2023 10:11, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 351
Obuchenie

В Сливен се проведе специализирано обучение за полицаи и социални работници на тема „Идентификация и психосоциална подкрепа на жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация”. Събитието се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен, в партньорство с Община Сливен и А21 България. То е в изпълнение на Програмата за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2023 г., Раздел ІІІ „Обучение и квалификация на кадри” на МКБТХ – Сливен. Инициативата е и по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Специализираното обучение беше открито от зам.кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която е и председател на МКБТХ – Сливен. Тя постави акцент върху това, че ранното идентифициране на пострадалите лица е от решаващо значение за незабавното подпомагане, подкрепа и закрила на жертвите на трафик на хора и дава възможност на полицията и прокуратурата да разследват и наказват по-ефективно трафикантите. В това отношение от ключово значение е ролята на служителите на първа линия, като полицейските служители и социалните работници.

Лектори на обучението бяха Анна Николова - председател на Сдружение „SOS семейства в риск” и управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора, гр. Варна, Диляна Гитева, адвокат, член на Софийска адвокатска колегия и Диана Китова, мениджър на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

В рамките на обучението се постави фокус върху показателите за идентификация на жертви на трафик, подобряване на подходите в процеса на комуникация с пострадалите лица, с цел спечелване на доверието им и стимулиране на тяхното сътрудничество в процеса на наказателното производство, както и недопускане на вторичната им виктимизация.

В събитието се включиха 27 участници: инспектори от Сектор 02, Отдел 12 при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, инспектори в отдел „Криминална полиция”, сектор „Противодействие на криминалната престъпност”, инспектори от Районни управления „Полиция” Сливен, участък „Запад” и участък „Надежда”, инспектори Детска педагогическа стая при Областна дирекция на МВР-Сливен, както и социални работници от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане”, гр. Сливен. Сред участниците бяха още Център за социална рехабилитация и интеграция и Синя стая, гр. Сливен, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, гр. Сливен, Център за обществена подкрепа, гр. Сливен, Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Стилиян Детепазител”, гр. Сливен и Защитени жилища за лица с умствена изостаналост, гр. Сливен.

 

По последни данни на Еврпейската комисия въпреки постигнатия напредък в борбата с трафика на хора, престъплението продължава да бъде сериозна заплаха в Европейския съюз и всяка година са застрашени хиляди хора, особено жени и деца.

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация продължава да бъде най-често докладваната форма на престъплението. Почти три четвърти или 72 % от всички жертви в Европейския съюз и 92 % от жертвите на сексуална експлоатация са жени и момичета, а близо една четвърт от всички жертви на трафик са деца.

Снимки

Obuchenie