Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна ще се състои в Сливен

23 октомври 2023 11:32, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 419
Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна ще се състои в Сливен

Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна организира Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, съобщиха от културната институция.

 

Събитието ще бъде на 24 октомври и ще започне с откриването на художествено-документална изложба. Творческата вечер ще продължи с премиера на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветен на живота и творчеството на българската поетеса.

 

Експозицията „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ , Софийска градска художествена галерия (СГХГ), Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. Представени са ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрет на Елисавета Багряна, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ.

 

В зала "Сливен" ще се състои премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“ по идея и сценарий на д-р Росица Петрова – Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов, продуциран от РБ „Сава Доброплодни“. Снимките са реализирани със съдействието на Фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава непредубеден поглед върху нейния живот и дело, казват от екипа. През целия й живот, наред с възхитата и обожанието, към Багряна се насочва и много злоба. Обвиняват я, че е близка до двореца, наричат я буржоазна поетеса, винят я за дългата раздяла с детето й, за осъждането на Вапцаров. В същото време я ухажват – защото всяка власт иска да се украси с таланта й. Във филма не се акцентира на тези мъчителни моменти, защото самата поетеса не обича да ги споделя и коментира, отбелязват организаторите.

 

Проявите са част от официалната програма за отбелязване на празника на Сливен – Димитровден.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимкa: Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен