Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В навечерието на Димитровден на тържествената сесия бяха отличени почетните граждани на Сливен

26 октомври 2023 10:19, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 306
Композиторът Георги Попов

На тържествената сесия днес бяха отличени почетните граждани на Сливен - Георги Попов, Юлия Кръстева и писателят Милен Русков.

 

Композиторът Георги Попов е създател и ръководител от 2006 г. досега на „Колегиум Осанна“, преподавател в НЧ „Славянска беседа“, в театралния департамент на НБУ в НУФИ „Филип Кутев“ – Котел. Той е автор на камерни инструментални произведения, кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов, кантати върху старобългарски текстове, както и на музика за над 150 театрални представления и кинопродукции в България и чужбина. Носител е на десетки награди.

 

Юлия Кръстева е професор в Парижкия университет „Дени Дидро“ и има частна практика като психоаналитик. Преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор. В последната си книга „Пътувам себе си“ тя пресъздава, включително със снимков материал, връзката си със Сливен.

 

Писателят Милен Русков е и тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“. Третият му роман „Възвишение“ е особено ценен и интересен за сливналии с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища.

 

От името на Кръстева почетния знак с лента в цветовете на знамето на Сливен, значка, диплом и карта на почетния гражданин бяха получени от ректора на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов. Поради невъзможност да присъства на днешната сесия Милен Русков ще получи своето отличие на следващо заседание на Общинския съвет. Русков е и тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“. От негово име наградата ще получи директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова.

 

С плакет на Общината бе удостоен директорът на Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен комисар Владимир Демирев. Отличието му бе връчено за проявен професионализъм и висока гражданска отговорност и по повод 60-ата му годишнина. За активната си гражданска и обществена активност плакет получи и Георги Божев. Той е сред основните двигатели в развитието на единна общност на пенсионерите в Сливен.

 

За висок професионализъм в работата и висока гражданска отговорност с грамота и значки на Община Сливен бяха удостоени служители на ОДМВР-Сливен, на пожарната, лекари, медицински сестри и персонал на лечебните заведения.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА