Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Индустриален парк Сливен“ сключи споразумения за партньорство с филиала на Техническия университет

31 октомври 2023 10:48, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 435
инд-парк1

Споразумения за сътрудничество и партньорство бяха сключени между Общината, „Индустриален парк Сливен“ ЕООД и “Факултет и колеж - Сливен” към Технически университет – София. Срещата се състоя на 30 октомври. Подписи под споразуменията поставиха изпълняващият длъжността кмет на общината Румен Иванов, управителят на парка Соломон Москона и зам. ректорът за факултета и колежа проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков.

С подписването на тези споразумения страните обявиха своята воля да си съдействат за повишаване и подобряване на образователните възможности на своите служители и студенти, както извършване на съпътстващи услуги в тази връзка, както за разработване на съвместни национални и международни научни проекти и осъществяване на обмен на научна информация, свързана с изпълнението на научноизследователски програми.

Като бъдещи партньори страните се споразумяха да развият сътрудничество, насочено към изпълнение на политики за икономическо развитие и реализирането на „ад хок“ (ad hoc) проекти на територията на „Индустриален парк Сливен“ и региона, привличане на инвеститори, както и създаването на Иновативен център за технологичен трансфер към „Факултет и колеж – Сливен“, който е заложен в Плана за интегрирано развитие на община Сливен за периода 2021-2027 г.

На срещата присъстваха още зам. кметът по икономическо развитие Стоян Марков, началникът на отдел „Международно сътрудничество и инвестиции“ Мария Паспалджиева, зам. ръководителят на „Факултет и колеж – Сливен“ към ТУ доц. д-р Койчо Атанасов, деканът на Инженерно-педагогическия факултет доц. д-р инж. Невен Кръстев и директорът на Колеж – Сливен доц. д-р Виолета Райкова.

Гостите бяха запознати с подробния устройствен план (ПУП) на парка и проекта, с който ще се кандидатства за финансиране изграждането на инфраструктура по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“) от Плана за възстановяване и устойчивост.

Това са поредните споразумения за партньорство с представители на академичните среди, след като през изминалата седмица бяха сключени споразумения с ректора на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов, Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките /ИКИТ-БАН/, представляван от директора му проф. д-р инж. Георги Желев, както и с проф. Димо Зафиров, който е председател на Българската дрон академия и член на Института за космически технологии и изследвания към БАН. Под ръководството на проф. Зафиров в края на миналата година експерти от Полша, управляващи полското пространство за дронове, заедно с екип от БАН направиха първите експерименти за „U-Space“ в България на летище „Бършен“ в Сливен. „U-Space“ е система за управление на трафика от дронове.

Снимки

парк2парк3парк4