» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител инж. Маринчо Христов отдаде почит пред паметта на загиналите български войници

04 November 2023 10:43, Gergana Georgieva
Emission of: District Sliven 1 year ago, number of readings: 404
Областен управител

Областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов взе участие в ритуала, по полагане на венци и цветя в памет, на загиналите в Балканските войни български войници, който се провежда ежегодно на Архангелова задушница.

 

Панахидата се състоя пред един от символите на Сливен- паметникът "Орлето", издигнат през 1928 г. в памет на героите от славния сливенски Седми конен полк, оставили живота си на бойните полета .

 

Тазгодишният възпоменателен ритуал започна с отдаване на военни почести от Военно формирование 22220, след което протойерей Стелиян Станчев от сливенска митрополия отслужи заупокойна молитва, за душите на всички загинали в битки войници.

В поднасянето на венци и цветя се включиха още и представители на Общински съвет, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др.

 

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Photos

Архангелова задушница протойерей Областен управител