Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи реконструкцията на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Нова Загора

08 ноември 2023 15:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 281
Лога

Приключиха дейностите по рехабилитация на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ - Нова Загора. Реконструкцията е част от изпълнението на проект № BG16M1OP002-1.016-0008 „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД“.

 

Общата стойност на проекта е 136 436 439,59 лв., като финансирането от ЕС, чрез Кохезионния фонд е на обща стойност 83 122 774,95 лв., а националното съфинансиране е на стойност 14 668 724,99 лв. Инвестицията в реконструкцията, рехабилитацията и осъвременяването на ПСОВ Нова Загора възлиза на 8 887 063,43 лв.

 

Реконструкцията на станцията стартира с изготвяне на инвестиционен проект в техническа фаза и издаването на разрешение за строеж № АГ 08 - 184 от 11.08.2021 г., а строителната площадка е открита на 08.09.2021 г.

 

През периода на строителство, станцията работеше на пълен капацитет и се извърши цялостна рехабилитация и реконструкция:

- Изградени са нови сгради и съоръжения, - сграда решетки; аериран пясъко-мазнинозадържател, биобасейн, силоз за ИАУ и обезводнителна инсталация с центрофуга и постваруване.

- Реконструирани са биодефосфатизатора и аеробния стабилизатор.

- Ремонтирани са вторичните радиални утаители, контактния резервоар, хлораторната сграда, резервните изсушителни полета и административната сграда.

- Изцяло е рехабилитирана техническата инфраструктура на станцията.

- Доставеното в рамките на проекта машинно-технологично оборудване отговаря на най- съвременните стандарти и осигурява необходимото пречистване на отпадъчните води.

 

Всички дейности, свързани с реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ - Нова Загора на Агломерация Нова Загора, ще осигурят постигане на екосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води, по-ефективно оползотворяване на утайки от пречиствателната станция, подобряване на средата за живота и здравето на жителите и гостите на гр. Нова Загора, като по този начин се очаква да се увеличи икономическата привлекателност на региона.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ чрез Европейския съюз и Кохезионния фонд по процедура BG16M1OP002-1.016 “Изграждане на ВиК инфраструктура“.