Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в Жеравна

10 ноември 2023 09:56, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 342
Ученици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в Жеравна

Ученици от 1 до 4 клас от средно училище „Йордан Йовков“ – Сливен, посетиха родната къща на Йордан Йовков в Жеравна. Поводът за гостуването на децата беше 143-годишнината от рождението на патрона на учебното заведение, който е един от най-любимите български автори.

 

Деветдесетте деца и техните класни ръководители поднесоха цветя пред паметника на жеравненския писател и присъстваха на литературната беседа на проф. Любомир Котев. Ямболският белетрист, литературен критик и историк, беше специален гост на къща-музей „Йордан Йовков“. По случай годишнината, той представи творческия и житейски свят на Йовков посредством двутомника си – „Българинът според Йовков”, след което се снима за спомен с всички.

 

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в село Жеравна. Детските и юношеските му години преминават в родното място, но завършва гимназия в София. По-късно семейството му се преселва в Добруджа, от където идва и твърдението за него, че има две родни места – Жеравна и Добрич.

 

70 книги на Йордан Йовков са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби – на над 37.

 

Трайното си присъствие в националния духовен и литературен живот Йовков печели със сборниците „Последна радост“, „Старопланински легенди“ (1927), „Вечери в Антимовския хан“ (1928), „Женско сърце“, „Ако можеха да говорят“ (1936). Романите „Чифликът край границата“ и „Приключенията на Гороломов“. Драмите „Албена“, „Боряна“ и „Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“.

Община Котел

Снимки

Ученици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в ЖеравнаУченици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в ЖеравнаУченици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в ЖеравнаУченици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в ЖеравнаУченици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в ЖеравнаУченици от сливенското училище „Йордан Йовков“ почетоха патрона си в Жеравна