Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

170-годишнината на Стефан Панаретов събра учени, дипломати и чуждестранни гости в родния му Сливен

10 ноември 2023 16:41, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 284
Стефан Панаретов - кръгла маса

Кръгла маса, посветена на 170-годишнината от рождението на Стефан Панаретов – първия български дипломат в САЩ, събра в родния му Сливен учени, изследователи, университетски преподаватели, дипломати, гости от страната и чужбина. Организатори на събитието са Общината и Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

В приветствието си към гостите на форума кметът Стефан Радев отбеляза значението на дейността на първия български пълномощен министър във Вашингтон и заяви, че е дълг на цялото общество да пази паметта на хора като Стефан Панаретов.

„Тази памет трябва да служи за пример на всички какво означава да посветиш целия си живот на една кауза, в случая – България“, заяви Радев. Той изрази благодарност и удовлетворение, че делото на Стефан Панаретов в днешни дни е оставило своя отпечатък.

„Днес България е член на най-проспериращата и свободна общност в света – ЕС, член е на най-силния военен съюз НАТО, поддържа отлични отношения със САЩ. Вярвам, че паметта му ще е светла и, ако ни гледа някъде отгоре, би се гордял с това, което сме постигнали за толкова години след неговото дело“, каза още Стефан Радев.

В специално видеообръщение американският посланик в България Кенет Мертен поздрави Общината за събитието и подчерта добрите връзки между България и САЩ, които датират от 120 години с назначението на първия български посланик. Той отбеляза, че традициите в доброто партньорство са факт именно заради делото на Стефан Панаретов.

„Посланикът е сторил толкова много за укрепването на американо-българските връзки. Неговото посвещение на бъднините на България е не по-малко впечатляващо. Днес ние отбелязваме невероятното дело на личности като посланика, както и толкова общи успехи, които България и САЩ осъществиха като партньори, съюзници и приятели“, заяви Мертен.

На събитието присъства и генералният директор на генерална дирекция „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Петър Крайчев. Той приветства организаторите и участниците от името на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„За нито един дипломат в нашата дипломатическа служба Стефан Панаретов не е непознато име. Той е сред българските дипломати, учени и общественици с най-ярка и разпознаваема следа в историята на родната дипломация. Той е в групата на онези наши колеги, които със своите опит, внимание, отдаденост и отношение задължават, предизвикват смирение и будят възхищение“, не скри вълнението си Крайчев.

Поздравление отправи и подполк. Брайън Фидерман, командир на Авиобаза „Михаил Когълничану“, Румъния и Военен полигон „Ново село“.

Народният представител Десислава Танева също поздрави присъстващите. Поздравителни адреси бяха изпратени от народния представител Татяна Султанова, както и от доц. д-р Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“.

Присъстваха депутатът Мария Белова, зам.областният управител Чавдар Божурски, общинският съветник Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова представители на държавни институции, културни учреждения от Сливен и София, командири от Военен полигон „Ново село“.

Модератори на форума бяха доц. д-р Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, доц. д-р Румяна Христиди, ръководител на специалност „Хебраистика“ към Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Момчил Дойчев, Съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Събитието беше съпътствано от изложба на Държавна агенция „Архиви“ - „Да откриеш Америка – 120 години дипломатически отношения между България и САЩ“.

През 1914 година сливенецът Стефан Панаретов става пръв български пълномощен министър във Вашингтон. Приет е в Белия дом от президента на САЩ Удроу Уилсън. Пред него Панаретов декларира, че главната линия на политиката, която ще следва в българо-американските отношения, е да се засилват приятелските връзки. Популяризира българските история, култура и език в Америка.

Панаретов влиза в състава на българската делегация за подписването на Ньойския мирен договор, а през 1921 г. става и делегат на Обществото на народите. Работи като постоянен хоноруван лектор по славянска филология и литература във Вашингтонския университет.

Първият български дипломат в САЩ оставя цялото си състояние от няколко милиона лева за подпомагане на българското просветно и културно развитие. Той дарява всичките си вложения в български банки на БАН, като предвижда сума за стипендии на студенти по българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на ученици от български гимназии. От завещаните суми са формирани два фонда – единият към БАН, а другият към Народната библиотека. Не забравя и родния Сливен, като дарява немалка сума на НЧ „Зора“ и на просветата в града.

През 2010 година по инициатива на тогавашния областен управител Марин Кавръков, със съдействието на външното ни министерство и посолството ни във Вашингтон, както и на кмета на Вашингтон, беше издирен гроба на Стефан Панаретов. Оттогава всяка година през октомври пред паметната му плоча има цветя от името на сливенската общественост и българските дипломати.

Снимки

Стефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла масаСтефан Панаретов - кръгла маса