Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: „Музиката вместо улицата“ е пример за интеграция на малцинствата не само за Сливен и България, но и за Европа

10 ноември 2023 21:21, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 239
Georgy Kalaidjiev

Основателят на проекта „Музиката вместо улицата“ и световно известен цигулар Георги Калайджиев представи днес пред журналисти акценти от програмата на концерта, посветен на 15-ия юбилей на проекта. Събитието ще се състои утре, 11 ноември в зала „Сливен“, от 19.30 ч. Маестрото сподели радостта си, че има възможност отново да бъде в родния Сливен заедно със своята съпруга Мария Хаушилд по повод годишнината. Той използва случая да поздрави избрания за трети мандат градоначалник Стефан Радев, който присъства на днешната пресконференция по негова покана.

„Споделям огромната си благодарност към нашия кмет Стефан Радев за подкрепата през годините“, заяви Калайджиев.

На свой ред Стефан Радев посочи, че за него е чест и удоволствие да бъде част от днешното събитие сред съмишленици в проекта на Калайджиев.

„Неведнъж съм споделял, без да имам претенции за изчерпателно познание на музикална тематика, но в областта на ромската интеграция, мисля, че този проект е най-доброто, което е постигнато в това направление. Той е пример не само за Сливен и България, но и за Европа и мисля, че това се оценява. Колкото повече хора, организации и институции помагат и дават гласност за него, толкова по-добре за всички“, заяви на свой ред кметът Стефан Радев. Той се аргументира с факта, че проектът отчита успех и реални резултати, които намират проявление в развитието на децата и младежите, които се включват в него.

„Най-важното е, че това начинание ги учи на дисциплина, на постоянство, на това да бъдат добри ученици и граждани. Лично аз съм много впечатлен от този проект и докато имам възможност ще помагам и ще популяризирам начинанието на господин Калайджиев“, бе категоричен кметът. Той се върна към ранните години на израстване на цигуларя, когато е получил подкрепа от тогавашния Градски народен съвет и определи инициативата му като пример и вдъхновение за преуспял човек.

„Изключително позитивно е, когато един преуспял човек се отблагодарява на града и общността си и намира за напълно естествено да помага на други хора така, както навремето градът е заставал зад него“, завърши Радев. За годишнината той подари на Калайджиев сувенир на Общината и романа „Тътени“ на Цончо Родев, който бе преиздаден по инициатива на сливенския градоначалник.

Гости на днешната пресконференция бяха още съпругата на маестрото Мария Хаушилд, координаторът на проекта Радка Кусева, съмишленици на проекта „Музиката вместо улицата“ и участници в утрешния юбилеен концерт. Това са сопраното Ина Кънчева, Цветелина Христова – бивш възпитаник, а днес и преподавател в школата на Калайджиев и Марта Месарош – корепетитор в Старозагорската опера.

Гост на срещата бе и филмовият продуцент Асен Владимиров, който подготвя филм за „Музиката вместо улицата“. От името на целия екип по заснемане той изрази изключителни впечатления от усилията на основателите на проекта. Филмовата лента ще бъде с времетраене около 60 мин. и ще проследи дейността и енергията на вдъхновяващата идея. Целта по думите му е зрителят да разбере и проследи процеса на интеграция, какъвто е примерът на проекта на Георги Калайджиев. Режисьор на филма е Теодора Трайкова, оператор е Емил Христов.

Програмата на юбилейния концерт утре включва произведения от Бизе, Вивалди, Салиери, Моцарт и още изненади за публиката.

Снимки

Georgy KalaidjievGeorgy KalaidjievGeorgy KalaidjievGeorgy KalaidjievGeorgy KalaidjievGeorgy KalaidjievGeorgy Kalaidjiev