Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен разреши дългогодишен проблем с канализацията на блок 35 в кв. "Дружба"

15 ноември 2023 08:22, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 277
блок 35 Дружба

Община Сливен разреши дългогодишен проблем с канализацията на блок № 35 в кв. "Дружба". Старите, затлачени, с малка проводимост тръби, са подменени с нови. Изградено е и ново трасе за заустване на отпадъчните води към съществуващ уличен канализационен клон.

Кметът Стефан Радев отиде на място, за да провери как са приключили дейностите.

"Дълги години блокът е имал проблем с недобре работеща канализация. Общината се намеси, за да реши проблема на хората. Знаем, че ВиК трудно успява да реши такива задачи предвид финансовото състояние на дружеството и затова в този случай ние предприехме мерки", коментира Радев.

В района на изградения канализационен клон са извършени всички дейности, свързани с изпълнение на вертикалната планировка на обекта - възстановени са тротоарните настилки, монтирани са решетъчни тела за паркинг, теренът е подравнен.

С изграждането на канализацията се разрешава дългогодишен проблем на около 500 души, живеещи в блока.

Изпълнител на проекта е „ГЕО КРИ“ ЕООД, строителният надзор беше поет от „НОВЕЛ“ ЕООД. Стойността възлиза на 121 147 лв. с ДДС.

Успоредно с ремонта на канализацията на блок 35 в "Дружба" започна такъв при блок 1 в кв. "Сини камъни". Подмяната на старата канализационна система и там вече е приключила. Преди ремонта площадковата мрежа и шахтите постоянно се затлачваха, а отпадъчните води се връщаха обратно, заливайки складовите помещения. При обследване на канализацията се констатира, че скоростта на оттичане на отпадъчните води от блока е под допустимата, поради липса на наклон между съществуващите ревизионни шахти. Блокът е един от санираните през 2018 г. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, но проблемът с неработещата канализационна система за блока не беше решен. Ремонтът на канализационното отклонение е на стойност 100 200 лева.

Дейностите са част от инициатива на Община Сливен за подмяна на стари и неработещи канализационни отклонения за жилищни блокове и подобряване условията за живот на сливенските граждани, въпреки, че живущите са собственици на част от отклоненията, а на друга част ремонтите са ангажимент на ВиК.

Снимки

блок 35 Дружбаблок 35 Дружбаблок 35 Дружбаблок 35 Дружбаблок 35 Дружба