Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Атрактивна конструкция „Мечка“ стимулира рециклирането в Сливен

17 ноември 2023 15:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 362
Атрактивна конструкция „Мечка“ стимулира рециклирането в Сливен

Нестандартна метална конструкция за разделно събиране на пластмасови бутилки беше инсталирана в 11-то ОУ "Константин Константинов" в град Сливен. Атрактивното съоръжение във форма на мечка има за цел да повиши интереса на учениците към опазване на околната среда и да ги стимулира да рециклират. Това е втората от поредицата метални фигури на животни за събиране на пластмаса, която беше монтирана в рамките на проекта „Сливен рециклира“. Проектът се реализира от сдружение „Юнайтед Фючър“, Сливен, - един от финалистите в петото издание на инициативата на Лидл България - „Ти и Lidl за по-добър живот“.

 

„Нашата цел е да разраснем мрежата от домакинства, които рециклират регулярно. С тази конструкция искаме да достигнем по активно до младата част от населението и да тестваме как се възприема идеята в училищната среда и да благодарим на ръководството на училището за вниманието, което отделят по темата екология през годините. Повишавайки интереса на гражданите по тази тема, считаме че местните власти също ще обърнат по-голямо внимание на настоящия проблем с липсата на работещи алтернативи за ефективно разделно събиране на отпадъци. Стремежът ни е да направим разделното събиране на отпадъци популярна и масова активност“, сподели Красимир Дончев, учредител и член на Управителния съвет на сдружение „Юнайтед фючър“.

 

Всяка от металните конструкции по проекта има капацитета да събира между 5-20 кг. пластмасови бутилки, според размера на фигурите и това дали бутилките са смачкани или не. До края на месец ноември 2023г. се очаква в града да бъде монтирана следващата метална фигура, която ще е във формата на динозавър. Нестандартните форми на конструкциите, целят да привлекат към каузата не само възрастни, но и да ангажират с темата младежи и деца.

 

Освен изграждането на конструкциите, от ноември 2022г. до момента вече са проведени и осем големи акции за разделно събиране на пластмаса в рамките на проекта. Благодарение на тези акции, местната общност успява да събере 2670 кг., което в обем се равнява на 18 големи буса със смачкана и сортирана пластмаса.

 

Проектът "Сливен рециклира" се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Източник: https://nabludatel.bg/