Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължава

17 ноември 2023 18:11, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 179
Стефан Радев

Продължават дейностите по изграждане на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен, които стартираха през октомври тази година. Участъкът, познат като Алея на розите на улица „Никола Фурнаджиев“, ще бъде напълно обновен. Дължината е 270 метра, а широчината – 8 метра. Ще бъдат засадени нови широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и цъфтящи храсти, многогодишни цветя. Ще бъдат обновени насажденията от рози. Ще бъдат монтирани П-образни рамки /арки/ с катереща растителност, които ще увеличат обема на зелените зони. Ще бъдат изградени кътове за отдих с пейки, чешми за хора и животни, “водни” стени. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. Ще се постави и енергоспестяващо осветление, което ще помогне за намаляване на енергийната консумация и емисиите на парникови газове. В момента се извършват дейности по изграждане на необходимите мрежи за водоснабдяване, поливане и отводняване.

 

„Проектът е иновативен за града ни. Ще има повече зеленина, нова настилка, водни акценти, чешмички. Предвидена е ниска, средна и висока растителност и се надявам да стане едно красиво и любимо място за нашите съграждани. Финансирането е по норвежка програма, която се бори с градските топлинни острови, затова е предвидено измерване на температурата на сянка и на слънце, за да се вижда разликата и какъв е реалният ефект от по-голямото озеленяване“, каза днес кметът Стефан Радев, който посети обекта и разговаря с изпълнителя за свършеното до момента и предстоящите етапи на реализация.

 

Подобен проект се прави за първи път в Сливен. Той е пилотен за още 7 общини в България. Финансирането е на еднаква стойност за всяка от тях и възлиза на над 520 хиляди лева. Целта е реализиране на мерки за адаптация към климатичните промени, за да бъде занижен така нареченият ефект на топлинния остров, който се образува от нагряването на сградите и уличните настилки.

 

„Ако бъде успешен и се приеме добре от сливенските граждани, е възможно проектът да се мултиплицира и на други места“, посочи кметът.

Снимки

Изграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължаваИзграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължаваИзграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължаваИзграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължаваИзграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължаваИзграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължава