Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника

21 ноември 2023 12:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 389
„Пейзаж 22” 1981 г

откриване 30 ноември, четвъртък, 17.30 ч.

„Узунова къща“

 

По повод 100 години от рождението на художника екипът на Сливенската галерия организира гостуването на представителната ретроспективна изложба, подготвена от СГХГ. Експозицията в „Узунова къща“ дава възможност за среща с разнообразни аспекти от творчеството на Генко Генков.

Тя представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата и с деликатни цветови съчетания.

 

Снимки

„Бояна” 1973г