Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОИК-Сливен няма да обжалва отмяна на нейно решение от Административния съд за избор на общински съветници

23 ноември 2023 09:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 294
ОИК-Сливен няма да обжалва отмяна на нейно решение от Административния съд за избор на общински съветници

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Сливен няма да обжалва отмяна на нейно решение от Административния съд за избор на общински съветници в част "Преференции". Това съобщи за БТА Християна Денчева от ОИК, които днес са заседавали по този казус.

 

Както БТА съобщи, на 7 ноември съдът разпореди повторно преброяване на бюлетини в община Сливен в част "Преференции" по две жалби от кандидати за общински съветници от коалиция "БСП за България" и от политическа партия "Пряка демокрация". Така, след отмяна на решението на ОИК, ще има разместване в състава на Общински съвет - Сливен и двамата жалбоподатели, получили повече преференции, ще изместят вече заклели се общински съветници.

 

От ОИК обаче ще обжалват решението на съда в частта, в която се оповестява, че се осъжда ОИК-Сливен да заплати на всеки един от жалбоподателите сумата от 1750 лв., представляващи разноски за адвокатска защита и съдебна експертиза. "ОИК не е бюджетна организация и не разполагаме с бюджет, за да бъде изпълнено това решение", обясни мотивите Денчева.

 

Административният съд в Сливен се произнесе и по друго решение на ОИК, свързано с избора на кмет на село Горно Александрово. Съдът потвърждава решението на ОИК, с което е обявен за избран за кмет на първи тур кандидатът, издигнат от политическа партия ГЕРБ.

 

На 4 ноември бе задържан 39-годишен мъж, председател на секционна комисия в селото, след преглед на видеозапис, показващ неправомерни действия при приключване на изборния ден на 29 октомври. Той бе обвинен, че е преправил резултата на изборите, но на 7 ноември съдът го освободи с мярка "подписка".

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Благой Кирилов, БТА/архив