Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в Сливен

01 декември 2023 09:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 366
Изложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в Сливен

Изложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита днес (30 ноември) в "Узунова къща" в Сливен. Това съобщиха от Художествената галерия "Димитър Добрович". Тя представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г. и дава възможност за среща с разнообразни аспекти от творчеството му.

 

„Генко Генков е сред най-разпознаваемите като творческа физиономия, най-харесваните и най-скандалните същевременно съвременни български художници, каза в интервю за БТА Каролин Капитанова, уредник в галерията. Твори предимно в областта на живописта, макар да ни е оставил и немалко на брой акварелни и графични рисунки. Предпочитаните от него жанрове са пейзажът, портретът и голото тяло. Най-многобройни са пейзажите, които ни завещава. Обичайно предпочита да работи с маслени бои, като през годините начинът на полагане на боите, изграждане на формата, предпочитанията към определени цветове се видоизменят в малка или по-голяма степен. Специфичното в неговото развитие като художник е, че настъпват промени в подбора на цветовете, които ползва. В началото произведенията са в по-светла гама, която с времето става по-наситена и по-ярка, има предпочитания предимно към червеното, макар че не може да се открои период, в който да властва един конкретен цвят. В експозицията това може да се проследи много добре, тъй като произведенията са от различни творчески периоди и дават възможност да се види неговото развитие."

 

Първоначално тази експозиция е показана в Софийска градска художествена галерия по идея и проект на екипа й. "В рамките на няколко месеца столичани и гостите на града имаха възможност да се насладят на творчеството на художника и да се запознаят по-отблизо с неговата интригуваща личност, каза още Капитанова. Изложбата приключи в средата на месец ноември. Екипът на сливенската галерия реши да организира гостуването на експозицията в Сливен, заради връзката на Генко Генков със Сливен. С града го свързва последната му партньорка, с която съжителства дълги години. Немалко от сливенските художници могат да разкажат интригуващи лични спомени с него предвид любопитната му личност и неспокоен характер."

 

Подбрани са произведения от обществени и частни колекции, подредени в хронологичен порядък от най-ранните известни произведения на художника до най-късните. В изложбата се включват петима колекционери (Тома Николов, д-р Кольо Боянов, Бисер Дойчев, Иво Димитров и Димитър Инджов) и шест общински галерии (ГХГ "Борис Георгиев" - Варна, ХГ- Казанлък, ХГ "Атанас Шаренков" - Хасково, ХГ "Петко Задгорски" - Бургас, ХГ "Дечко Стоев" - Поморие и ХГ "Станка Димитрова" - Кърджали).

 

Изложбата ще бъде придружена от съпътстваща програма, която включва тематично-сувенирна линия, информационни материали. От галерията са подготвили още тематични творчески ателиета за деца, както и екскурзоводски турове.

 

Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен притежава 17 творби на художника - 15 живописни произведения и две графични. Графичните творби са дарени от Георги Пенчев, а живописните са откупувани от автора през различни години - от самостоятелни изложби, общи изложби или след посещение в неговото ателие. Творбите, които притежава културния институт, са създадени предимно през втората половина на 70-те или първата половина на 80-те години. Сред тях са знакови произведения на автора, включени в настоящата изложба. Тя ще остане в Сливен до края на месец февруари.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: БТА

Снимки

Изложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в СливенИзложба, посветена на стогодишнината от рождението на Генко Генков, ще бъде открита в Сливен