Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първият за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“ на Симфоничен оркестър - Сливен е посветен на испанската музика

01 декември 2023 09:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 331
Първият за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“ на Симфоничен оркестър - Сливен е посветен на испанската музика

Сливенският симфоничен оркестър ще представи на 15 декември първия за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“. Това съобщиха от културния институт.

 

В зала „Сливен“ ще звучи музиката на Хуан Крисостомо Ариага и Пабло де Сарасате. Участие ще вземат младите цигуларки – сестрите Ани и Христина Панови. Спектакълът ще бъде под диригентството на маестро Хосе Мигел Родиа от Испания.

 

Освен Симфония в ре мажор от Ариага, ще бъдат представени и пет от най-известните и виртуозни пиеси за цигулка и оркестър на Сарасате – „Интродукция и тарантела” оп. 43, „Цигански напеви” оп. 20, „Фантазия „Кармен”“ оп. 25, „Баско капричио” оп. 24 и „Навара” оп. 33 за две цигулки и оркестър.

 

Осемнадесетгодишната Ани Панова и Петнадесетгодишната Христина Панова са родени в Пловдив и в момента се обучават в Университета по музика и сценични изкуства във Виена. През 2015 свирят на гала концерта на победителите в конкурса American Protege в Карнеги хол, Ню Йорк. Така стават най-младите български музиканти, свирили в най-известната концертна зала в света. И двете са носителки на множество награди и премии от международни конкурси.

 

На 14 декември в Пресклуба на БТА в Сливен ще бъдат представени подробности за концерта от директора на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг и участниците в спектакъла.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Симфоничен оркестър