Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът акад. Николай Денков: Търпимостта към корупцията е една от разделителните линии в България

08 декември 2023 09:29, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 268
дискусията на премиера акад. Николай Денков със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията

“В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската или проевропейската насока за развитие на страната, а другата - толерантното или нетолерантното отношение към корупцията”. Това каза днес министър-председателят акад. Николай Денков на дискусия със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията, който се отбелязва на 9 декември.

Дискусията в Министерския съвет се състоя по покана на премиера и в нея се включиха още министърът на правосъдието Атанас Славов, началникът на кабинета на министерството на правосъдието Борислав Ганчев както и Михаил Бояджиев - старши правен експерт по въпросите за борба с корупцията на Базелския институт по управление към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Министър-председателят представи пред студентите напредъка на България в борбата с корупцията в последните месеци и подчерта, че нетърпимостта към измамите и злоупотребите не е идеологически въпрос, а прагматичен подход, който води до по-добър живот за хората.

Премиерът обърна внимание, че една от основните задачи на това правителство е заедно с парламента да проведе конституционна реформа, по която има значителен напредък. “Залогът е изключително голям. И това е залогът, заради който ние сме в този Министерски съвет - да работим за проевропейската и антикорупционната посока, защото дълбоко вярваме, че това е начинът да направим България едно по-добро място за живеене. В зависимост от това как се справим с тези две големи задачи през следващите седмици и месеци зависи какъв ще е животът ни през следващите 10 - 15 години.”

Министър Атанас Славов отбеляза отмяната на мониторинга за България като доказателство за напредъка на страната ни в последните месеци по отношение на върховенството на правото. Той спомена и че до края на годината ще бъде създадена и новата Комисия за противодействие на корупцията в изпълнение на приетия през октомври Закон за противодействие на корупцията.

Михаил Бояджиев представи резултатите от проучване на Базелския институт, проведено в началото на тази година, според което случаите, свързани със санкциите "Магнитски" и корупционните скандали в сектора на строителството на магистрали и пътища, са най-известните примери за корупция в България. То показва и че българите понастоящем имат много ниско доверие в прокуратурата и смятат съдебната система за сектора, който е най-засегнат от корупцията.

В отговор на въпроси от студентите премиерът Николай Денков отбеляза, че освен законовите и управленски механизми, средство за борба с корупцията биха могли да бъдат и етичните кодекси. Той подчерта и че тонът на политическите лидери е от ключово значение за установяването на почтеността като висша ценност и принцип на управление.

 

Снимки

дискусията на премиера акад. Николай Денков със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупциятадискусията на премиера акад. Николай Денков със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупциятадискусията на премиера акад. Николай Денков със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията