Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Възможностите за планинско колоездене в ПП "Сините камъни" край Сливен обсъдиха на среща представители на различни институции

12 декември 2023 09:47, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 290
Възможностите за планинско колоездене в ПП

Възможностите за планинско колоездене в природен парк (ПП) "Сините камъни" край Сливен бяха сред темите, които обсъдиха днес представители на различни институции в информационна среща за опазването на резервата, организирана от община Сливен и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора.

 

"Планинското колоездене е сред възможностите за развитие на екотуризма в община Сливен", каза пред журналисти Мария Диловска от общинския отдел "Екология". Според нея е необходимо да се стигне до консенсус за това туристите - пешеходци или колоездачи да преминават пред определени маршрути, официално регулирани, с поставени табели. Тя посочи, че през последните години са били маркирани повече пътеки от ентусиасти. Това трябва да стане чрез определена от Закона за защитените територии процедура. "Сега е моментът всички заинтересовани групи да се изкажат и при създаване на евентуална работна група да се вземат под внимание предложенията им", каза тя и коментира, че трябва да има поне пет-шест веломаршрута за спускане. За определянето им обаче, трябва да се вземе под внимание дали там ще има пешеходни туристи и да бъдат по-далеч от територии, в които има защитени видове. Такова място е волиерата, в която се подхранват лешояди.

 

Според инж. Ирина Петрова, директор на Дирекция природен парк “Сините камъни”, в чиято територия попада резервата, не би трябвало да има споделени пътеки за велосипедисти и туристи. Тя смята, че трябва да има отделни пътеки, маркирани специално. Осемнадесет са туристическите пътеки в природния парк, като днес е било обсъдено предложение осем от тях да бъдат споделени. "Трябва да се съобразят с биологичното разнообразие, с туристите, които се оплакват от опасността от преминаващите велосипедисти", каза тя.

 

От 2002 година няма приет План за управление на парка, предстои да бъде изготвено задание, като Министерството на околната среда и водите трябва да избере изпълнител, обясни Петрова.

 

Резерват "Кутелка" съхранява голямо биологично разнообразие с висока консервационна стойност - естествени гори от бук, космат дъб, скални местообитания и богатство от видове, редица от които са застрашени и уязвими.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимки: Велина Василева, БТА

Снимки

Възможностите за планинско колоездене в ПП