Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов

12 декември 2023 09:48, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 389
Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, съобщиха от Регионален исторически музей (РИМ)– Сливен. Редактор на изданието е чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев.

 

Повод за съставянето на сборника е организираната от Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен Национална научна конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на бележития сливенски поет и учител Добри Чинтулов през 2022 г.

 

Изданието съдържа 20 доклада на водещи специалисти и изследователи от цялата страна. Темите, представени в сборника, обхващат различни аспекти от Чинтуловата дейност – катo учител, поет, композитор, читалищен деец, съставител на учебници. В част от публикациите се акцентира върху облика на Сливен през възрожденския период, както и са представени видни личности. Детайлно са проследени и процесите на формиране на просветното дело, етнологията, театъра и изобразителното изкуство в България.

 

Публикуването на това издание ще допринесе за популяризиране на делото на Добри Чинтулов сред по-широка аудитория, както и ще разкрие различни аспекти от живота на българите през XIX век, посочват инициаторите.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: РИМ - Сливен