Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в Сливенско

20 декември 2023 10:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 427
Над 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в Сливенско

Над 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в Сливенско. Това каза за БТА Дора Куршумова, автор на книгата "Обредните хлябове на Сливенския край". Изображенията на хлябове, събрани в книгата, са общо 240 и обхващат голяма част от фолклорната обредност в региона.

 

"За трапезата на Игнажден има изображения на хлябове от сливенските село Трапоклово и Драгоданово, разказа Куршумова. За Бъдни вечер и Коледа са обредни украси на Боговици от 18 населени места от област Сливен. От Котленския край - хлябовете от Ичера, Медвен, Градец и Котел са много и разнообразни. Красива пластика имат коледните пити от Пъдарево, Крушаре и Твърдица. От Новозагорско са запазени изображения на пластика, свързана с коледната обредност от Новоселец, Прохорово и Млекарево. Има много красиви коледни пити от селата Биково, Сборище, Сокол, Чокоба, Бял кладенец, Трапоклово, Драгоданово и Горно Александрово.

 

Книгата припомня семейните традиции на Бъдни вечер и на Коледа, свещения ритуал по омесването и наричането на обредния хляб. Важни са различните символи, които българката поставя върху обредния хляб, като кръста, свързан с религията, слънцето, което символизира живота, птицата - щастието, житото - богата реколта, гроздето - плодородие и т.н.

 

На 15 декември в "Кьорпеевата къща" бе представена изложба от обредни хлябове, изпечени от „Харна пекарна“, гр. Сливен, каза Дора Куршумова. За по-автентичното представяне на обредността към хлябовете бяха изложени още местни коледарски гевречета, котленска баница със сирене и гевреци, и традиционните къдряви тиганици.

 

С украсата на обредни хлябове и нейното значение се запознаха ученици от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен в навечерието на Никулден.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
снимки: Дора Куршумова

Снимки

Над 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в СливенскоНад 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в СливенскоНад 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в СливенскоНад 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в СливенскоНад 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в СливенскоНад 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в СливенскоНад 60 вида украси на обредни хлябове, свързани с коледните празници, има в Сливенско