» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ОУ „Христо Ботев“ отбеляза 176-годишнината от рождението на поета - революционер

06 January 2024 13:12, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 4 months ago, number of readings: 224
ботев-1

Основно училище „Христо Ботев“ в Сливен отбеляза 176-годишнината от рождението на големия български поет и революционер, чието гордо име носи. На 6 януари пред сградата на училището се събраха настоящи и бивши ученици, преподаватели, родители и граждани. Прозвучаха Ботевите стихове и революционни песни. Пред барелефа на поета бяха поднесени венци и цветя.

„Делото на Христо Ботев е толкова значимо и голямо, че е трудно да се осмисли. Въпреки своите крехки 28 години, той изписва със златни букви името си в българската история. Убеден съм, че всеки от вас днес е изпълнен с гордост, защото едно от най-старите и утвърдени училища в Сливен носи неговото име“, заяви кметът Стефан Радев в поздравителен адрес до учениците и учителите.

Директорът Денко Делчев приветства присъстващите и отбеляза, че училището, като наследник на образователното дело в квартал „Клуцохор“, се стремим да работи така, че да пази и предава на поколенията паметта за тези традиции и за светлата личност на Христо Ботев. Директорът съобщи, че учениците и учителите са получили специални поздрави за празника от Боян Ботьов, наследник на Христо Ботев, правнук на брат му – ген. Кирил Ботьов.

Уважение с присъствието си изразиха ст. експерт по образованието в Община Сливен Живка Дженкова, ст.експертите в РУО – Сливен Стоян Стоянов и Ленко Кренчев, председателят на Обществения съвет към ОУ „Христо Ботев“ Станимира Гиндева.

Photos

ботев-2ботев-3ботев-4ботев-5