» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител бе гост на традиционния водосвет на армейските знамена

06 January 2024 13:20, Gergana Georgieva
Emission of: District Sliven 4 months ago, number of readings: 79
Водосвет на бойното знаме

Днес, на празника Богоявление(Йордановден), пред новооткритата църква “Св. Петка“ се извърши водосвет на бойното знаме на Център за подготовка на специалисти и на представителните знамена на 61 танков батальон и на 2 танков батальон от състава на ЦПС-Сливен.

 

Гости на церемонията бяха областният управител инж. Маринчо Христов, командирът на военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев, заместник-кметът на Община Сливен -Стоян Марков, председателят на общинския съвет - Димитър Митев, представители на Военно окръжие-Сливен и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

 

Водосветът бе отслужен от свещеник Йоан Петров от храм „Св. Петка“.

 

Областният управител Маринчо Христов поздрави всички военнослужещи и гости, присъстващи на тържествения ритуал, като припомни, че началото на тази традиция е поставено още през 917 г. преди битката при Ахелой.

 

„Историята говори, че нашата армия няма нито едно пленено знаме, което е доказва, че българският войник е роден да побеждава, а не да губи!“ каза още в словото си Маринчо Христов.

Той честити на всички настъпилата 2024 год., като нарече тя да бъде мирна и благодатна, а на армейците пожела да бъде благословен пътят, който са избрали да извървят, като съвременни бранители на родината.

 

Тържествената церемония приключи с химна на Република България, изпълнен от Военният духов оркестър.

 

На 06.10.1950 г с Указ № 532 на Президиума на Народното събрание е зачислено и бойното знаме на сливенското военно формирование 22220.

 

Според каноните на църквата то се освещава само веднъж, при даряването му на военния отряд, а на празника Богоявление, след Великия водосвет се благославят и знамената- светини в Българската армия, с което се призовава Божията помощ и закрила на православния ни народ и неговото войнство.

 

 

Photos

Водосвет на бойното знамеВодосвет на бойното знамеВодосвет на бойното знаме