Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

От робот за отмяна на мама в домакинската работа до лилав сладолед варират коледните желания на сливенските деца

09 януари 2024 15:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 295
Снимка: Велина Василева, БТА

От робот за отмяна на мама в домакинската работа до лилав сладолед варират коледните желания на сливенските деца. Това съобщиха от Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в града, които за поредна година събраха мечтите на децата в Коледно дърво на желанията. На огромна елха във фоайето на библиотеката над 2300 деца и юноши от 7 до 22 декември 2023г. поставиха своите желания за следващата година.

 

Най-често срещаните коледни желания са за здраве, щастие и любов. Сплотено семейство, живи и здрави роднини и близки, си пожелават и малки, и големи. Значителна част от децата си пожелават и братче или сестриче, което показва колко самотни са днешните деца, които растат в семейства с по едно дете, коментират от културната институция.

 

Традиционно при най-малките преобладават желанията за любими марки играчки, книги, средства за игри и забавления. Много от децата желаят да получат като подарък не един, а два домашни любимци, които да са им приятели в игрите. Желанията на по-големите са свързани с получаване на модерни технически средства - лаптопи, компютри, безжични слушалки, компютърни игри, дронове, айфони, смарт часовници, очила за виртуална реалност и др. По-големите имат желания и за практични подаръци като велосипеди, тротинетки, ролери, бягащи пътеки и други устройства за самостоятелни спортни занимания. В тази група се появяват повече желания и за медали в спорта, за победи в олимпиади и състезания, за големи успехи в училище. Желанията на тийнейджърите са свързани с нови приятелства, искреност в отношенията, толерантност, нова любов, с желания за промяна, за пътувания и опознаване на други държави и култури, желания за обучение в чужбина. При по-големите ученици впечатлява и изразеното социално мислене и неочакваната зрялост. Не малко са и призивите за опазване на природата и света като цяло. „Не!“ на войните, болестите и глада се повтаря често в пожеланията. Тревожни са обаче и желания, подобни на тези: „Искам да спрат да ме обиждат в училище!“; „Искам да съм лидер, а не да се държат с мен като с куче!“, „Искам учителите да ме уважават“.

 

Много забавни са нестандартните желания на децата. Те са свързани с технологиите - например за робот, който да готви и чисти вместо мама, за да има тя повече време, с науката - материали, с които да се направи машина за клониране, или машина на времето, или луноход и др., с храната - машина за захарен памук, машина за безвредни сокове и лилав сладолед, с героите на любими детски филми - истинска ракета като тази на Маша и мечока, истински кон като този на Пипи дългото чорапче, кухнята на прасето Пепа и нейното семейство и др.

 

Впечатляват желания, които директно могат да се отправят към местната власт – в града да има повече плувни басейни, спортни площадки, футболен стадион само за деца, повече места за игри и развлечения, магазини за играчки, повече паркове, градът да бъде по-чист, да са асфалтирани всички улици и др.

 

Приятелство, пътешествия и домашен любимец бяха част от желанията на сливенските деца за 2023 година.

 

В програмата на тържествата „Коледа в библиотеката“-2023 бяха включени беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2023, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА