Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Намаляване на емисиите от флуорсъдържащи газове и озоноразрушаващи вещества

16 януари 2024 14:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 249
Европейският парламент

Флуорсъдържащи газове, използвани в хладилници, климатици, термопомпи или противопожарна защита: флуоровъглеводородите ще бъдат напълно премахнати до 2050 г. с преминаване към благоприятни за климата решения

По-голяма амбиция на ЕС за по-нататъшно намаляване на емисиите на озоноразрушаващи вещества, използвани в пожарогасители, аерозоли или в пенопластите за изолация

Правила на ЕС, приведени в съответствие с Европейския зелен пакт и международните споразумения

Във вторник Парламентът одобри нови правила за свеждане до минимум на емисиите от мощни парникови газове, в съответствие с целите на ЕС и глобалните цели в областта на климата.

 

С 457 гласа „за“, 92 „против“ и 32 „въздържал се“ членовете на ЕП одобриха постигнатото споразумение със Съвета за по-нататъшно намаляване на емисиите от флуорсъдържащи газове. В текста се предвижда пълно премахване на флуоровъглеводородите до 2050 г., включително траектория за намаляване на квотата на ЕС за потребление между 2024 г. и 2049 г. С него се въвеждат строги изисквания, които забраняват пускането на пазара на ЕС на продукти, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове, и специфични дати за постепенното преустановяване на употребата на флуорсъдържащи парникови газове в сектори, в които е технологично и икономически осъществимо преминаването към алтернативи, като например домашни хладилни, климатични и термопомпи.

 

Споразумението за намаляване на емисиите на вещества, които нарушават озоновия слой беше прието с 538 гласа „за“, 8 „против“ и 13 гласа „въздържал се“. Законът въвежда изисквания за оползотворяване и рециклиране на такива вещества в строителните материали по време на санирането (намерено по-специално в пенопластите за изолация), което е основният източник на оставащите емисии на озоноразрушаващивеществав ЕС. С него също така се въвеждат строги изключения за тяхната употреба като изходна суровина (за производство на други вещества, например във фармацевтичната или химическата промишленост), като технологични агенти, в лаборатории и за противопожарна защита.

 

Цитати

 

Докладчикът Бас Ейкхаут (Зелени/ЕСА, Нидерландия) заяви: „Прекратяването на флуорсъдържащите газове е от решаващо значение не само защото тези газове са изключително вредни за климата, но и защото осигуряваме яснота и сигурност на инвестициите за промишлеността. Европейските дружества вече са в челните редици на разработването на чисти алтернативи на флуорсъдържащите парникови газове, така че този закон ще бъде от полза за климата и за европейската икономика.“

 

 

Докладчикът Йесика Полфиард (ЕНП, Швеция) заяви: „Спирането на емисиите от озоноразрушаващи вещества е от ключово значение за предотвратяване на неблагоприятните последици за здравето и околната среда, произтичащи от увредения озонов слой, и допринася за намаляване на емисиите на парникови газове в съответствие с целта на Европейския съюз в областта на климата.“

 

Следващи стъпки

 

След окончателното гласуване в пленарна зала Съветът ще трябва официално да одобри текстовете преди публикуването им в Официален вестник на ЕС.

 

Контекст

 

Флуорсъдържащите парникови газове, като флуоровъглеводороди, перфлуорвъглеводороди, серен хексафлуорид и азотен трифлуорид (използвани в хладилници, климатици, термопомпи, противопожарна защита, пенопласт или електрическо комутационно оборудване) и озоноразрушаващи вещества, като халони (използвани в пожарогасители), метилбромид (използвани за борба с вредителите) и ненапълно халогенирани хлорофлуоровъглеводороди (използвани в хладилници и климатични системи) са парникови газове, произведени от човека с висок потенциал за глобално затопляне. Емисиите от тези газове трябва да бъдат допълнително намалени, за да се допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата и да се спазват международните споразумения (Монреалския протокол и свързаното с него изменение от Кигали).

 

С приемането на настоящия доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите ЕС да подкрепи прехода към устойчив модел на растеж и да насърчава по-екологични производствени процеси, както е посочено в предложение 11, параграф 1 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.