Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Осемнадесет деца от ромски произход ще излязат на сцената на сливенския куклен театър в спектакъла "Птицата на щастието"

24 януари 2024 15:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 262
Осемнадесет деца от ромски произход ще излязат на сцената на сливенския куклен театър в спектакъла

Осемнадесет деца от ромски произход ще излязат на сцената на сливенския куклен театър в спектакъла "Птицата на щастието". Това каза на пресконференция днес Евелина Кьосовска, чиято е режисурата и драматизацията на пиесата. Децата, които са четвъртокласници от основните училища "Братя Миладинови" и "Юри Гагарин", освен актьори, са участвали в създаването на спектакъла, направен по мотиви от ромски приказки и легенди.

 

Премиерата ще бъде на 26 януари в залата на ДКТ-Сливен, а в публиката ще бъдат техните семейства, съученици, както и други деца с принос за пиесата, която е в рамките на проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Целта му е да подпомогне социалната интеграция и развитието на децата чрез изкуството.

 

Децата са изработвали кукли по време на творчески ателиета, изучавали са танци, актьорско майсторство, чели са различни приказки. "От тях избрахме различните персонажи, разказа Евелина Кьосовска. Избрахме заедно Птицата на щастието като символ, като вълшебно същество, което се появява, когато хората са добри и ги кара да мечтаят. С децата стигнахме до извода, че мечтите променят света." Тя допълни, че учениците са осъвременили спектакъла и са го оформили по собствен вкус и представи. Така сюжетът обхваща живота на една малка страна, в която всички са щастливи до момента, в който се появява Птицата на злото. Тя всява страх у хората и те започват да рушат и замърсяват красивата си страна. Тогава се намесват разказвачите на историята, които се превръщат в кукли и започват да правят добрини. Краят е щастлив, както подобава на всяка приказка.

 

"В голяма част от децата има артистични заложби, разказа Кьосовска. В началото те не бяха толкова открити към нас, имаха трудности с българския език. Някои от тях отказаха да излязат на сцена, заради тези затруднения. После започнаха да мислят като артисти. Постепенно мечтите им, които бяха лични, започнаха да стават по-глобални - да няма бедни, гладни хора, да няма войни. Те направиха своите мечти общочовешки". Тя бе категорична, че заниманията с изкуство променят поведението, дисциплината и начина им на общуване.

 

Сценографията е на Наталия Гочева, композитор е Пламен Мирчев – Мирона, интерактивна среда: Театър „K: 13- SKENEKUNST“ Норвегия.

 

"За нас е голямо удоволствие да работим с тези ромски деца, да научим повече за техния начин на живот", каза Стейна Торсен от Театър „K: 13- SKENEKUNST“, които са партньори по проекта. Той обясни, че техният театър ще направи връзката между актьорите и публиката, ползвайки дългогодишния си опит в интерактивния театър.

 

"Освен че децата надградиха много в своето поведение, същото се наблюдава и в колегите, каза актьорът Вангел Апостолов. Чрез децата имахме възможност да видим работата си отстрани. Опасенията, че между нас ще има комуникативна пропаст, се оказаха безпочвени и бързо свикнахме един с друг."

 

"Проектът е стъпка във вярната посока", коментира ръководителят на проекта Теодора Попова, като допълни, че за да се осъществи промяната в тези общности е необходимо много подобни опити с участието на много организации.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА

Снимки

Осемнадесет деца от ромски произход ще излязат на сцената на сливенския куклен театър в спектакъла Осемнадесет деца от ромски произход ще излязат на сцената на сливенския куклен театър в спектакъла