Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областната комисия по безопасност на движението проведе първо заседание за 2024г

24 януари 2024 16:39, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 162
заседанието днес

Днес в Областна администрация Сливен се състоя първото за 2024 година заседание на Областната комисия по безопасност на движението, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

В него участие взеха представители на четирите общини на територията на областта, представители от отдели „Охранителна полиция“ и „Пътна полиция“ на ОД на МВР-Сливен, началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и представители от Областно пътно управление, териториалното поделение на ДА „Автомобилна администрация“, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Центъра за спешна медицинска помощ, Областния съвет на БЧК, общинската транспортна фирма „Пътнически превози” ЕООД, Съюза на българските автомобилисти и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка в Сливен.

Участниците приеха единодушно годишния доклад по безопасност на движението за 2023 г. и годишната областна план-програма за 2024 г.

По време на заседанието бяха изнесени данни за пътнотранспортния травматизъм, от които стана ясно, че за последното тримесечие на 2023г. са настъпили общо 40 тежки ПТП, като броят на жертвите е общо 8 – 7 от тях са били водачи на МПС, а 1 човек е убит на пешеходна пътека.

От общо 8- 7 са загиналите на територията на Община Сливен и 1 в Нова Загора.

Ранените са общо 56 души.

За същия период на 2022г., броят на тежките ПТП е 31, загиналите са 2, а броят на ранените е 34.

От Община Сливен отчетоха, че за периода на четвъртото тримесечие на 2023 г., на територията й са извършени множество ремонтни дейности, основните от които са : монтиране на 24 пътни знаци, възстановяване на маркировката на ул. „Г. С. Раковски“, бул. „П. Хитов“, ул. „Г. Икономов“, ул. „Хр. Смирненски“, полагане на маркировка с двукомпонентна боя по булевардите „Ст. Стамболов“ от края на бул. „П. Хитов“ до бул. „Г. Данчев“. Също така са подновени 19 бр. пешеходни пътеки и е премахната на растителност около някои общински пътища.

Областният управител предложи да се обърне внимание на цялостната маркировка и възможността тя да се полага единствено с по-устойчивата на атмосферни влияния двукомпонентна боя.

От отдел “Охранителна полиция“ на Областна дирекция на МВР – Сливен, акцентираха върху необходимостта от поставянето на видео наблюдение на най-невралгичните възлови кръстовища, което дава възможност за прецизно извеждане на детайли от извършени на пътя нарушения, сред които най-често е преминаването на червен сигнал на светофарните уредби, което трудно се доказва без наличието на видео запис.

 

От ОПУ информираха за извършена подготовка, за зимно поддържане на пътищата през четвъртото тримесечие на миналата година, както и за направени кърпежи по пътя Котел-Омуртаг и Кипилово-Котел.

Отстранена е растителността около пътните платна и е извършено почистване на т.нар. джоб-стени. Подновена е маркировката по пътя от Нова Загора към прохода Хаинбоаз.

инж. Маринчо Христов апелира, ОПУ да обърне специално внимание на пътя Кипилово- Котел, който ще бъде и алтернативен маршрут, при планирания ремонт на пътя от Стара река към Табелите. Според неговите думи, в конкретен участък от това трасе са налице сериозни пропадания създаващи реална предпоставка за пътнотранспортни произшествия.

В хода на заседанието, останалите три общини от областта също докладваха за извършените през 2023 година ремонти на пътни участъци и представиха плановете си за пътна и улична рехабилитация през 2024 година.

Коментираха се и възможностите за обезопасяване и снижаване на риска от тежки ПТП в най-опасните участъци от пътнотранспортната мрежа на област Сливен.

В края на заседанието бяха представени и основни акценти от планираните мерки и дейности за 2024 г свързани с безопасността на движението.

 

Снимки

Заседание на ОКБДП