Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои 10-то издание на похода"По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа"

26 януари 2024 10:02, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 118
Среща на областния управител с Христо Батинков

За 10-ти юбилеен път това лято от гр. Сливен ще потеглят родолюбци, за да преминат по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, това стана ясно от срещата между областния управител инж. Маринчо Христов и основоположника на тази идея, сливенският поет и общественик Христо Батинков.

Каузата на т. нар. поход- поклонение е да се почете паметта не само на двамата воеводи, но и на всички техни съратници загинали в битките за свободата на Отечеството.

 

В ранното утро на 16-ти юли, от площад „Хаджи Димитър“ в Сливен , ще тръгне група от хора с организиран транспорт, като първата им спирка за поднасяне на венци и цветя ще бъде на брега на Дунава, край село Вардим, където през лятото на 1868 год. четниците навлизат от Румъния в България.

 

На 16 и 17 юли участниците в похода ще посетят местата, през които са преминали въстаниците, сред които е и местността Дълги дол край Вишоград, където четата за втори път се сблъсква с турска потеря, в резултат на което губи 30 души от своя състав.

Тридневният поход ще продължи с отдаване на почит пред мемориал-паметника на връх Бузлуджа, където според учените е и лобното място на Хаджи Димитър.

Финалът на събитието ще бъде поставен в местността Агликина поляна, известна като сборен пункт на хайдутите.

Както всяка година, така и тази, организаторът на тридневното преклонение се надява на голям интерес от страна на граждани-родолюбци. Възрастовата група на участвалите в предишни години е била от 5 до над 80-години.

Областният управител пое ангажимент Областна администрация Сливен да подкрепи популяризирането на тази проява, като се надява тази година в нея да се включат рекорден брой участници.

В тази насока Христо Батинков сподели, че в предни издания на похода участие са взимали гости от Нидерландия, Полша, Австрия, Грузия, САЩ и дори Турция, което е знак, че събитието има и голям обществен отзвук и дава увереност, че мероприятието ще продължи да се провежда и занапред.

" Походът не трябва да спира, защото той е нашият хаджилък, нашата всеобща задушница" добави в заключение организаторът му.

 

Записванията за участие в похода ще започнат през месец май, а повече информация за събитието ще бъде публикувана на сайта:

bat.slivenbg.net