Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40

30 януари 2024 15:31, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 месеца, брой четения: 259
Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40

Кметът на Сливен Стефан Радев говори за ключовата роля на транспортната свързаност за задълбочаване на сътрудничеството и взаимното обогатяване на гражданите от съседните държави. Това стана по време на Генералната асамблея на Мрежата на балканските градове В40, която е част от Срещата на върха и се провежда от 29 до 31 януари в албанската столица Тирана.

 

По думите му добрите транспортни връзки са решаващ фактор за подобряване на конкурентоспособността на икономиката в региона.

„Добросъседските взаимоотношения и добрата свързаност са решаващите фактори, които могат да превърнат стратегическото местоположение във фактор за благоденствие", подчерта кметът на Сливен. Той изтъкна, че кметовете са прагматици, които всеки ден са изправени пред изпитанията на ежедневните проблеми, но близостта с гражданите и откритостта на местните администрации са ключът към доброто управление.

 

Стефан Радев подчерта, че община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40 и до момента е била ангажирана с всички събития и форуми на организацията.

 

„Възможността да се развиват ефективни партньорства в непосредствен контакт с колеги е огромен заряд за бъдещото развитие на Мрежата“, изтъкна той.

 

Във фокуса на обсъжданията са европейската и глобалната перспективи за региона. Кметовете дискутират бъдещето на Югоизточна Европа през опита и знанието, натрупани в процеса на управление на градовете и партньорските мрежи. Развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при кризи е друг важен акцент в програмата.

 

В престижния форум като говорители участваха президентът на Албания Баджрам Бегай, министрите на европейските въпроси и външните работи, на регионалната власт и на туризма и околната среда на Албания, бивши и настоящи кметове и заместник-кметове на градове от Балканите и Европа, генералният секретар на организацията „Евроситис“ Андре Собчак, Джеймс Андерсън – ръководител на иновационната програма на фондация „Блумбърг“ и други знакови личности.

Сливенският кмет е част от българската делегация на НСОРБ в Тирана по покана на кмета на албанската столица Ерион Велиай. От българска страна във форума участват още председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на Велико Търново; заместник-председателите на УС Донка Михайлова – кмет на Троян, и Иво Димов – кмет на Димитровград; кметът на Столична община Васил Терзиев; членовете на УС на НСОРБ Георги Димитров – кмет на Карнобат, и Емил Кабаиванов – кмет на Карлово и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Създадената през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу организация, обединява градове от 11 държави. През 2022 г. редица български общини се присъединиха към Мрежата, като към днешна дата те са 14. Годишният форум на В40 се провежда за трети път от създаването на организацията и ознаменува албанското й председателство през 2024. Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа.

Снимки

Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40Стефан Радев в Тирана: Община Сливен е един от най-активните участници в Мрежата В40