Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кабинетът постигна напредък в преговорите с представителите на протестиращите земеделски производители

08 февруари 2024 12:40, Димитър Милков (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 2 месеца, брой четения: 176
Преговори

07/02/2024, сряда

За информация: тел. 940.27.70

 

 

Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни. Това стана ясно след срещата на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с излъчените преговарящи тази вечер в Министерския съвет.

Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Преговорите ще продължат в петък следобед.

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството.

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на ДФ „Земеделие“ като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.