Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите осъждат продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация

08 февруари 2024 15:42, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 311
Европейският парламент

Дълбока загриженост относно съобщенията в медиите, че латвийският евродепутат Татяна Жданока вероятно е действала като информатор на руската служба за сигурност

Евродепутатите са загрижени, че Русия подхранва крайнодесни партии и действащи лица в целия ЕС с конкретни послания, целящи да подкопаят подкрепата за Украйна

Парламентът е загрижен от твърденията за връзки между каталунските сепаратисти и руската администрация

Евродепутатите предупреждават, че избрани политици и партии в Европа съзнателно обслужват интересите на Москва, подкопавайки единството и демокрацията на ЕС.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 433 гласа „за“, 56 „против“ и 18 „въздържал се“, Парламентът изразява пълното си възмущение и дълбока загриженост относно продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация.

 

 

Докато Кремъл се опитва да подклажда разделение между европейските граждани, текстът подчертава, че Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“ и е създала зависимости чрез някои европейски политически партии, включително чрез финансиране, които след това действат като проводници на руската пропаганда и обслужват интересите на Русия.

 

 

Изразявайки дълбока загриженост във връзка със съобщения в медиите, че латвийският член на ЕП Татяна Жданока вероятно е действала като информатор на руската служба за сигурност, резолюцията подчертава, че е наложително Европейският парламент, както и латвийските органи, да проведат задълбочено разследване по този въпрос, за да се определят незабавно подходящите санкции и наказателни процедури. В същото време резолюцията посочва и други случаи на членове на ЕП, които съзнателно обслужват интересите на Русия, включително чрез фалшиви мисии за наблюдение на избори в окупираните от Русия територии.

 

Русия таргетира различни държави от ЕС

 

Позовавайки се на редовни разкрития в цяла Европа в продължение на много години, евродепутатите изразяват възмущение, че Русия, често в нарушение на законодателството на държавите членки на ЕС, е намерила начини да осигури масово финансиране на политически партии, политици, длъжностни лица и движения в редица демократични страни, в опит на вмешателство и влияние в техните демократични процеси. Това включва предоставяне на банкови заеми, споразумения за закупуване и търговия, и улесняване на финансовите дейности.

 

В текста са изброени и примери за неотдавнашни опити за руска намеса в различни държави, включително предоставянето на конкретни послания на крайнодесни политически партии и действащи лица в Германия и Франция, целящи да подкопаят обществената подкрепа за Украйна, както и наскоро в Словакия. Евродепутатите също са обезпокоени от широкомащабното разпространение на дезинформация и незаконно съдържание в платформата на социалните медии X (известна преди като Twitter).

 

 

С оглед на подкрепата на Москва за сепаратистките движения в Европа, евродепутатите изразяват изключителна загриженост относно твърденията за връзки между каталунските сепаратисти, включително представители на регионалното каталунско правителство, както и бившия регионален президент и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, от една страна, и руската администрация, от друга. Парламентът иска случаите, свързани с контактите между въпросните каталунски евродепутати и руски представители, да бъдат предадени на Консултативния комитет относно поведението на членовете на ЕП за по-нататъшно разглеждане.

 

В резолюцията също се отбелязва, че руската намеса в Каталония е част от по-широка руска стратегия за насърчаване на вътрешната дестабилизация и разединението на ЕС. Парламентът също призовава компетентните съдебни органи да разследват ефективно връзките на членовете на ЕП, за които се твърди, че са свързани с Кремъл.