Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местната комисия за борба с трафика на хора организира информационна кампания за превенция на улеснения от технологиите трафик на хора

19 февруари 2024 09:38, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 месеца, брой четения: 146
---

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), Сливен стартира ежегодната Информационна кампания за превенция на улеснения от технологиите трафик на хора, в контекста на използването на интернет за набиране, експлоатация и контрол на уязвими лица.

Стратегическа цел на кампанията е надграждане на политиките по превенция с конкретни рискови групи, стимулиране на гражданската активност по отношение на докладване на престъплението и привличане на родители в превенционния процес.

Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския съюз. Експлоатацията на млади жени и мъже в секс индустрията се улеснява от бързото развитие на технологиите и ползването на интернет за набелязване и примамване на потенциални жертви, чрез манипулации и заблуди, а след това контролиране и рекламиране на услугите предоставяни от пострадалите лица.

Не на последно място поставяме фокус върху вътрешният трафик на хора, който се случва в рамките на България и малолетни и непълнолетни лица са в голяма уязвимост да станат жертви, в следствие на рисково поведение в дигитална среда.

Информационната кампания предвижда последователно реализиране на целенасочени превантивни дейности в четири етапа, в това число информационни сесии обхващайки първо ученици от прогимназиален етап на основното образование и гимназиален етап на средното образование, а след това интензивна работа с техните родители по идентифицираните проблеми; специализирано обучение за педагогически специалисти от региона; дискусионен форум със студенти; фокус група, с цел обхващане на лица със специални потребности.

В рамките на инициативата ще се популяризира Националната телефонна линия за борба с трафик на хора: 080020100, чрез аидио-визуални продукти предоставени на МКБТХ – Сливен от А21 България.