Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен почете 151 г. от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 13:29, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 2 месеца, брой четения: 137
151 г от гибелта на Апостола

Областният управител инж. Маринчо Христов взе участие във възпоменателната церемония по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола, която се състоя по-рано днес в Сливен. По традиция ритуалът се проведе пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се на едноименния площад в центъра на града.

„Колкото повече се научава за живота на Левски, толкова по-голям става ореолът му. И днес той е източник на национална гордост и самочувствие на всички българи“ каза в словото си кметът Стефан Радев пред десетките граждани, дошли да почетат паметта на Дякона.

От името на младите хора на гр. Сливен, слово произнесе и Димитър Митев-секретар на Младежки общински съвет към Младежки дом-Сливен.

"Днес сме тук,за да почетем паметта на Васил Левски и да се обвържем отново с идеалите, за които той толкова силно се бореше. Левски живее в нас и нека пренесем неговия свещен огън в бъдещето" каза младият Димитър Митев.

В края на ритуала, в знак на почит пред делото на националния герой венци и цветя поднесоха областният управител, кметът на Община Сливен, народни представители от сливенски избирателен район, председателят на Общинския съвет, общински съветници, ръководителите на регионалните структури на МВР и МОН и от командира на военния гарнизон. Цветя бяха поднесени още от името на Сливенска митрополия, младежкия общински съвет към Младежки дом-Сливен, от сливенските културни институти, военно-патриотичните съюзи, исторически дружества, граждански сдружения, политически партии, местни училища и много граждани.

Организатори на тазгодишната церемония са Община Сливен, Сливенска митрополия, Центъра за подготовка на специалисти и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Град Сливен е пряко свързан с делото на Васил Левски. През декември 1870 г. тук е основан таен революционен комитет с председател Сава Райнов, на който Левски става чест гост предрешен като търговец – абаджия под името Никола Рангелов от Битоля,а негови любими песни стават революционните стихове на сливналията Добри Чинтулов.

 

Снимки

Областният управител поднася венец пред паметника на АпостолаВенец от името на областния управителКметът Стефан Радев произнася словоСлово от секретаря на Младежкия общински съветСливен се прекланя пред паметта на АпостолаДеца се прекланят пред паметта на ЛевскиСливен се прекланя пред паметта на Апостола