Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

19 февруари 2024 13:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 190

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят акад. Николай Денков пред New York Times. Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността.

Войната в Украйна не е само за т.нар. “сиви зони” между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. “И Европа вече е напълно наясно с това,“ казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя акад. Денков. А третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели. “Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години,” коментира министър-председателят. И апелира: “Това е наистина спешно!”

В статията на New York Times са цитирани и мненията на германския военен министър Борис Писториус, министър-председателката на Естония Кая Калас и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

 

Целия материал можете да прочетете тук:

www.nytimes.com/2024/02/18/world/europe/europe-russia-munich-conference.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare