Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Музейни служители от Котел представиха историята на мартеницата в детска градина

22 февруари 2024 15:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 208
Музейни служители от Котел представиха историята на мартеницата в детска градина

Музейни служители от Котел представиха историята на мартеницата в съвместна образователна инициатива на Исторически музей – Котел, музеи Жеравна и детска градина „Дъга“- Котел, съобщиха от общинския пресцентър.

 

Мотото на урока бе „Мартеницата – да запазим традицията жива“, част от програмата на местния музей и подразделенията му в Жеравна – „Музей в куфар“ и проекта на детската градина – „Аз променям света“.

 

Децата от петте групи на ДГ „Дъга“ – Котел бяха запознати с народните традиции, занаята и пътя на изработване на мартеницата. Те видяха какво представлява чепкалото, хурката, вретеното и мотовилката, преденето, багренето на вълната. Децата получиха торба с мартеници.

 

От Исторически музей – Котел и музей Жеравна съобщават, че програмата им „Музей в куфар“ ще бъде представена с други теми пред деца и жители на селата Градец и Медвен, както и пред ученици от Средно училище „Георги Ст. Раковски“ и членове на пенсионерски клуб „Вида“.

 

Както БТА съобщи, от община Котел обявиха Национален детски конкурс за изработка на най-красива мартеница на тема: “Пижо и Пенда”, който се прави за втора година.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: община Котел