Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На тържествена заря - проверка в Сливен: Мощно "Ура!" за свободата на Отечеството

03 март 2024 22:14, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 213
3м-1

С тържествена заря – проверка Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението на България. Церемонията се проведе на 3 март вечерта на централния площад „Хаджи Димитър“ с участието на представителни роти от Центъра за подготовка на специалисти, Чинтуловата чета от Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Военния духов оркестър.

 

„На тази дата през 1878 година в едно предградие на Истанбул се подписва Санстефанският мирен договор. Макар и предварителен, той слага край на войната и връща на картата на Европа името България, откъдето то е отсъствало 500 години. Руско – турската война прави възможна независимостта на България“, заяви в обръщение към присъстващите кметът Стефан Радев. Той отбеляза, че това събитие, макар и най-мащабното, е едно от поредицата събития, които водят до Независимостта. „Тази поредица започва с призива на Паисий. Независимостта нямаше да е възможна без нашите възрожденци, без успешната борба за църковна независимост, за национално образование, без борбата на Георги Раковски, без саможертвата на герои като Хаджи Димитър, Васил Левски, Христо Ботев, без жертвите в Априлското въстание, без юнашкото ни Опълчение, разбира се - без руските воини, останали завинаги в нашата земя“, отбеляза Радев. Като потомци на поколения признателни българи, за нас Трети март е ден на почит към живота, делото и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, посветили и дали живота си за свободата на България, допълни той. „Днес живеем в свободна и независима държава, но трябва да помним гордата си история. Да я помним, не за да я използваме в моменти на трудности и на предизвикателства или в злободневните ни ежби, а за да черпим от нея кураж и вяра, че задружно можем да градим нашето настояще и нашето бъдеще, да пишем достойно историята на България в името на нашите деца. Затова: да пребъде Третата българска държава! Поклон, дълбок поклон пред подвига на всички онези, които дадоха живота си за свободата на България! Да живее България!“, заяви кметът Радев.

 

Последва тържествената вечерна проверка на представителните роти и Чинтуловата чета и бе отдадена почит с едноминутно мълчание към създателите на българската държава и към героите, пожертвали се за нейната независимост.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от кмета на Общината Стефан Радев, от името на Негово Високопреосвещенство варненския и великопреславски митрополит Йоан – наместник на овдовелия престол на сливенския митрополит, от името на военния министър Тодор Тагарев и началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, от областния управител Маринчо Христов, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, директора на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, от народните представители Деян Дечев и Климент Шопов, от името на колегите им Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, от общински съветници. Цветя пред паметника сложиха много граждани, семейства с деца, представители на институции.

 

След армейския призив „За славните победи на Българската армия! За свободата на Отечеството!“ прозвуча мощно „Ура!“. Небето бе осветено от пищна заря.

 

На церемонията присъстваха зам.-кметовете Пепа Чиликова и Камен Костов, общественици, представители на организации и сдружения.

Събитието бе организирано от Община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти. Илюминациите бяха възпроизведени от огнева група на Центъра.

Снимки

3м-23м-33м-43м-53м-63м-73м-83м-93м-103м-103м-113м-123м-133м-143м-153м-163м-173м-173м-183м-19