Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои заличаването на незаконно маркирани участъци в Резерват „Кутелка“

13 март 2024 12:15, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 179
---

Резерват „Кутелка“ е обявен със Заповед № 1253 от 22.12.1983 г. на Комитета за опазване на природната среда при Министерския съвет. Защитената територия е с площ 6859.755 дка и е обявена с цел опазване на съобщества от мизийски бук и запазване на характерни скални местообитания на редки и изчезващи от страната и Европа грабливи птици.

Напоследък, човешкото въздействие се е засилило и то се изразява в нерегламентирано движение на туристи извън законово маркираните пътеки. Навлизанията в резервата извън утвърдените посетителски маршрути и маркирането на нови нерегламентирани пътеки е незаконосъобразно.

Резерват „Кутелка“ е красиво и интересно място за туризъм, но и с голямо биологично разнообразие и ценни екосистеми, които трябва да бъдат опазвани от обществото.

Резерват „Кутелка“ е изключителна държавна собственост и съгласно Закона за защитените територии в него е позволено преминаването на хора само по маркирани пътеки, определени със Заповед на Министъра на околната среда и водите. Предстои да бъдат разгледани варианти за промяна на заповедта за пътеките на МОСВ и включване на допълнителни пътеки.

Обръщаме Ви внимание,

Маршрутите, позволени за преминаване към момента, са:

• гр. Сливен - м. „Долапите” - м. „Мочурите” - м. „Драгиева чешма”;

• гр. Сливен - м. „Арабаджийска поляна” - м. „Белите кайнаци” - м. „Башкайнак”;

Предстои заличаване на нерегламентирано маркирани участъци в резерват „Кутелка“. Целта е да се ограничи до минимум човешкото неправомерно въздействие в защитената територия, за да се опазят екосистемите и биологичното разнообразие.

Започват и контролни проверки във връзка с чл. 17 от Закона за защитените територии.

Скалното катерене, събирането на лечебни растения, преминаването на колела и МПС, както и на пешеходци по други пътеки и маршрути (извън разрешените) в резервата, е нарушение на Закона за защитените територии.

Съгласно Закона за защитените територии, нарушителите, се наказват с глоба до 5 000 лв. за физическо лице и до 10 000 лв. едноличен търговец или юридическо лице, когато се:

• осъществява дейност в защитена територия в нарушение на режима, определен с този закон, в заповедта за обявяване или в утвърдени планове и проекти по глава четвърта;

• осъществява дейност в защитена територия без разрешение или съгласуване, предвидено в този закон.

 

 

РИОСВ Стара Загора