Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

56 лекарства за сърдечносъдови заболявания стават безплатни

13 март 2024 11:32, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 240
56 лекарства за сърдечносъдови заболявания стават безплатни

56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Здравната каса и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков преди днешното правителствено заседание.

 

„Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си“, съобщи акад. Николай Денков. Той отбеляза, че за 25 години съществуване на Здравната каса нито едно правителство не е намерило ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Министър-председателят отбеляза, че с днешното решение на правителството е спечелена една битка в името на българските граждани. Премиерът акцентира, че тази промяна ще има и социален ефект, тъй като за българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна и отделят средства за културни дейности. „В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза. Защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечносъдови заболявания“, каза още акад. Денков.

 

Днес кабинетът ще приеме и решение, с което ще бъдат премахнати таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 хил. души. „Това е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни“, коментира още премиерът.

 

Министър-председателят изтъкна, че усилията, които правителството полага си струват и работата трябва да продължи.