Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

22 март 2024 09:16, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 158
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит, каза пред журналисти днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия епархийски престол в Сливен. Предстои отново предлагане на листа, нейното одобрение, призоваване на епархийските избиратели с окръжни писма три недели преди избора.

 

Митрополитът посочи, че трябва до 22 април той да е внесъл писмо, с което да поиска листа. На въпрос дали в листата ще попадне Агатополският епископ Йеротей, който заедно с Константийския епископ Михаил, бяха епархийският избор на 18 февруари, той отговори, че това ще реши Светият Синод.

 

БТА припомня, че списъкът с кандидати тогава бе от десет епископи.

 

Ще бъде прегледан и списъкът с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски околии. "Те трябва да представят свидетелства за съдимост, ако всичко е наред, ако всички са в здраве и сили, ако няма нарушения на устава, ще ги запазим. При евентуални проблеми, ще бъдат сменени с подгласника", обясни владиката.

 

Той допълни, че ще се даде възможност на епархийските избиратели отново да изразят волята си. "Изживяхме един нелек и горчив опит с касирането на избора, така стана и за Варна преди години", коментира митрополитът. "Тези ситуации са потресаващи, но се надявам, че дадем ли спокойствие на провеждането на избора, ще получим резултат."

 

Следващата седмица ще бъдат направени и стъпки за начало на финансова проверка в Сливенска епархия.

 

Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е насрочен на 19 май, за 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА