Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен и митрополит Йоан обсъдиха ситуацията около избора на Сливенски митрополит

22 март 2024 09:18, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 163
Кметът Стефан Радев прие днес Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Кметът Стефан Радев прие днес Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия епархийски престол в Сливен. Срещата се състоя по молба на владиката, съобщиха от общинския пресцентър.

 

„Дойдох да Ви уважа, да зачета Вашия авторитет и да простите нас, че като църковно общество създаваме тези дни проблеми“, каза митрополитът. Той изрази притеснение от ситуацията, възникнала в града във връзка с избора на нов Сливенски митрополит. От една страна, листата с кандидатите не е била атакувана преди, а след „един изрядно проведен епархийски избор“. Това, както и други обстоятелства, предизвикало „разстрой“ сред владиците и се стигнало до наредбата, отменена по-късно. От друга страна, той определи като „крайна мярка“ последвалия протест на отец Иван с искане Светият Синод да отмени касирането на изборите и да избере отец Йеротей за нов митрополит.

 

„Светият Синод е колективният орган на Българската православна църква, касирането няма да бъде отменено“, отбеляза Варненският и Великопреславски владика и допълни, че задачата му е да организира новия епархийски избор на 19 май. Той заяви, че разговорите му с отец Иван продължават и че се надява той да смекчи, „да обере поведението си“.

 

„Аз съм готов по всякакъв начин да се отзова и съм на разположение, ако мога да съдействам да се реши тази неприятна ситуация“, заяви от своя страна Стефан Радев. Кметът информира владиката, че вчера е разговарял с отец Иван. В отговор на запитване от владиката, градоначалникът информира, че от 20 март е осигурено ежедневно медицинско наблюдение на здравословното състояние на свещеника. „Познавам отец Иван отдавна. Като пастир той направи много за кв. „Речица“, за това да формира общност и да разшири влиянието на църквата там. Познавам също епископ Йеротей и съм зад него. Но съм и за спазването на правилата и каноните“, подчерта кметът. Надеждата е, че страните в спора ще си дадат възможност да излязат с достойнство от ситуацията.

 

Общински съветници днес обявиха подкрепата си за отец Иван.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Община Сливен